Fermierii blochează autostrăzile din Spania; proteste extinse în Europa

Protestele fermierilor și agricultorilor s-au extins în Europa. În 6 februarile, traficul pe unele dintre cele mai importante autostrăzi din Spania este blocat de tractoarele manifestanților, care se alătură omologilor din Polonia, Franţa, Belgia, Italia şi Portugalia.

Fermierii protestează și în fața Parlamentului European, la Strasbourg, unde cei 500 de demonstranți cărora li s-a permis accestul au adus 50 de tractoare. Parlamentul European s-a reunit în sesiune plenară, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut un discurs în plen, în 6 februarie, în cadrul căruia a propus retragerea unui proiect de lege care vizează reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor în UE, blocat de deputații europeni și criticat de fermierii care protestează în mai multe țări europene.

Agricultorii și fermierii reclamă importurile și concurența neloială din țările din afara Uniunii Europene. Regulile care le sunt impuse de Comisia Europeană pentru a proteja mediul îi fac mai puţin competitivi decât fermierii din Ucraina, dar și din alte regiuni, precum America Latină sau ţările non-UE. Ei acuză birocraţia europeană din ce în ce mai greoaie, preţurile mici pe care le primesc pentru produsele lor şi creşterea costurilor. Blocajele instituite de fermieri în Franţa şi Belgia au escaladat în confruntări violente cu poliţia.

Agricultorii protestează în stradă și în Grecia, după ce Guvernul de la Atena a exclus, în 5 februarie, suplimentarea ajutoarelor. Ei acuză că promisiunea guvernanților de scutire de taxe pe combustibilul din agricultură, timp de un an, este insuficientă.

Traficul rutier este blocat la PTF Giurgiu-Ruse, timp de două ore, în 6 și 7 februarie, din cauza protestelor declanșate și de fermierii bulgari.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.