Franța a redus la 17 ani vârsta minimă a șoferilor 

Franța a redus, de la 1 ianuarie, vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere la 17 ani, în loc de 18 ani, arată ROADPOL, în cel mai recent buletin informativ.

Polițiștii rutieri din Franța controlează și acum și șoferii cu vârste de doar 17 ani (PHOTO: GENDARMERIE.FR)

Reformă

Reforma Guvernului francez face parte din politica stabilită anterior de Consiliul Național de Refondare, care vizează promovarea autonomiei și accesul tinerilor la un loc de muncă. Într-adevăr, tinerii în vârstă de 17 ani care au trecut examenul teoretic general (posibil de la vârsta de 16 ani și 15 ani în cazul unui permis de conducere însoțit) și au parcurs minim 20 de ore de conducere (13 ore pentru permisul cu transmisie automată) pot acum să se prezinte la examenul practic pentru obținerea permisului de conducere. Tinerii care au acoperit cerințele menționate nu vor mai fi nevoiți să aștepte până la vârsta de 18 ani pentru a susține examenul și a obține permisul de conducere.

Însoțitor

Potrivit Agenției Franceze de Siguranță Rutieră, candidații care au practicat conducerea însoțită sunt ideali pentru noua reformă. Astfel de șoferi au demonstrat o rată de succes la prima prezentare a examenului practic cu aproape 20 de puncte mai mare (75%, față de 57% pentru permisul B) și cu o rată de accidente mai mică. Practica permite, de asemenea, accesul la o poliță de asigurare mai ieftină și o perioadă de probă mai scurtă pentru șoferii începători (2 ani în loc de 3).

Nu există modificări ale condițiilor de probă. În primii doi ani de la obținerea permisului, șoferii trebuie să respecte o limită de viteză de 110 km/h pe autostradă, o alcoolemie maximă de 0,2 g/l în sânge. De asemenea, aceștia încep cu un număr inițial de 6 puncte în cazier, care se dublează la 12 la sfârșitul perioadei de probă, în cazul în care șoferul nu a comis nicio infracțiune.

În străinătate

Agenția precizează însă că permisul auto obținut la vârsta de 17 ani nu permite automat francezilor să conducă de la această vârstă în alte țări europene: „Vârsta de acces la dreptul de a conduce depinde de reglementările naționale în vigoare și este specifică fiecărui stat membru al Uniunii Europene. Prin urmare, conducătorii auto trebuie să se informeze înainte de plecare cu privire la legislația în vigoare în țara de destinație”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.