Ghid cu noua schemă de ajutor de stat pentru materiale de construcţii

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a publicat în transparenţă decizională, în 4 decembrie, Ghidul solicitantului pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii, schemă de ajutor multianuală, pe durata a 4 ani de zile, cu un buget anual alocat de până la aproape 150 de milioane de euro.

Precizările MEAT:

Documentul prezintă obiectivul programului, sectoarele de activitate eligibile, precum şi paşii de urmat pentru depunerea documentelor şi obţinerea finanţării.

Programul „ConstructPlus” îşi propune reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcţii, stimularea investiţiilor în judeţele mai puţin dezvoltate şi creşterea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii prin acordarea de granturi pentru realizarea de investiţii iniţiale sau pentru o investiţie iniţială pentru o nouă activitate economică.

Printre domeniile eligibile se află fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii, prelucrarea şi fasonarea sticlei plate, fabricarea plăcilor şi dalelor din ceramică, fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi a altor produse pentru construcţii, din argilă arsă, fabricarea de obiecte sanitare din ceramică, fabricarea cimentului, a varului şi ipsosului, fabricarea produselor din beton sau din ipsos pentru construcţii, fabricarea betonului, tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei, fabricarea de uşi şi ferestre din metal şi fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice.

Schema de ajutor de stat este multianuală, pentru perioada de implementare 2023-2026, iar bugetul total alocat Programului este echivalentul în lei al sumei de 596 de milioane de euro, pentru toată perioada de implementare.

Pot beneficia de finanţare întreprinderile nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri cât şi întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înregistrate în scop fiscal în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.