Globalizarea, la un nivel record

Globalizarea este la un nivel record, chiar și în contextul pandemiei și al conflictelor geopolitice, arată Raportul DHL Global Connectedness din 2024, lansat de DHL și New York University Stern School of Business.

  • Schimburile puternice la nivel internațional de comerț, capital, informații și persoane contrazic ideile despre deglobalizare.
  • Relațiile dintre SUA și China continuă să se deterioreze, în timp ce Rusia se confruntă cu o scădere fără precedent în legăturile sale globale.
  • Singapore ocupă locul întâi în topul țărilor cele mai globalizate, urmată de Olanda și Irlanda.
  • Nu există o separare mai mare a economiei mondiale între blocurile geopolitice rivale și nici o tendință globală către regionalizare.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Raportul urmărește modul în care fluxurile de comerț, capital, informații și persoane circulă în întreaga lume și măsoară globalizarea a 181 de țări și teritorii. Raportul dezvăluie că globalizarea a atins un nivel record, în 2022, și a rămas aproape de acest nivel, în 2023, în ciuda unei serii de șocuri globale din ultimul deceniu, inclusiv pandemia Covid-19, războaiele din Ucraina și Gaza, conflictul comercial dintre SUA și China și retragerea Regatului Unit din UE. 

Dovezile resping cu fermitate ideea că dezvoltarea fluxurilor globale s-a inversat. Creșterea comerțului a jucat un rol crucial în stimularea conectivității globale. Ponderea producției globale tranzacționate internațional a revenit la un nivel record în 2022. După o încetinire în 2023, se estimează că creșterea comerțului se va accelera în 2024. 

Globalizarea fluxurilor de informații a fost deosebit de puternică în ultimele două decenii, chiar dacă datele recente arată o stagnare în creșterea lor, din cauza colaborării mai reduse în cercetare între SUA și China. Globalizarea corporativă este în creștere, drept dovadă fiind companiile care își extind prezența internațională, determinând mai multe vânzări în străinătate. 

Cu prilejul lansării Raportului DHL Global Connectedness, John Pearson, CEO al DHL Express, a declarat: „Cele mai recente constatări ale raportului resping cu fermitate ideea că globalizarea și-ar fi inversat cursul. Departe de a fi doar un cuvânt la modă, globalizarea este o forță influentă care a remodelat profund lumea noastră și are un mare potențial în continuare. Extinderea piețelor și stimularea oportunităților îi împuternicesc pe indivizi, afaceri și întreaga națiune să prospere în moduri unice. Adoptarea globalizării ne permite nouă și clienților noștri să construim un viitor promițător, promovând o lume tot mai interconectată, mai prosperă pentru toți – și pregătită pentru o creștere ulterioară.” 

Raportul afirmă potențialul considerabil de a continua să crească fluxurile globale. Stabilește nivelul actual al globalizării lumii la doar 25%, pe o scară de la 0% (însemnând că nu există fluxuri care să traverseze frontierele naționale) până la 100% (frontierele și distanța nu mai contează deloc).

Clasamentul țărilor cele mai globalizate: Singapore pe primul loc, urmată de Olanda și Irlanda

Singapore ocupă poziția numărul unu. Olanda și Irlanda se situează pe locurile doi și trei. 143 de țări au devenit mai conectate la nivel global, în timp ce doar 38 au înregistrat o scădere a nivelului lor de conectivitate. Dovezi suplimentare arată că Europa este cea mai conectată regiune la nivel global, urmată de America de Nord și Orientul Mijlociu și Africa de Nord. 

„Singapore a investit masiv în consolidarea conectivității noastre fizice și digitale cu lumea deoarece comerțul este în sângele nostru. Continuăm să îmbunătățim conectivitatea și legăturile comerciale pentru a rămâne un nod critic și de încredere în lanțurile globale de aprovizionare, facilitând comerțul internațional și fluxurile de capital, informații și talente. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu companii globale care caută o rampă de lansare pentru creșterea afacerilor și extinderea lanțului de aprovizionare în regiunea Asia-Pacific și dincolo de aceasta”, a declarat Ih-Ming Chan, vicepreședinte executiv, Bordul de Dezvoltare Economică din Singapore.

Legăturile dintre SUA și China scad, iar Rusia înregistrează o scădere fără precedent în conectivitatea globală, dar nu există o diviziune mai largă a economiei mondiale între blocurile rivale

Raportul DHL Global Connectedness  arată, de asemenea, că legăturile dintre SUA și China continuă să scadă, cu cotele de fluxuri ale ambelor țări care implică fiecare scăzând cu aproximativ o pătrime din 2016. Cu toate acestea, ambele țări rămân semnificativ conectate, demonstrând fluxuri mai mari decât aproape orice altă pereche de țări. Rusia și Europa s-au decuplat, determinând Rusia să înregistreze o scădere fără precedent în conectivitate, de mai mult de două ori mai mare decât orice declin anterior înregistrat printre cele mai mari 20 de economii ale lumii. În același timp, analiza datelor demonstrează că nu există o diviziune mai largă a economiei mondiale între blocurile geopolitice rivale.

Globalizarea nu a făcut loc regionalizării

În plus, raportul arată că predicțiile unei schimbări globale de la globalizare la regionalizare nu sunt – cel puțin încă . De fapt, majoritatea fluxurilor internaționale au loc pe distanțe stabile sau chiar mai lungi, cu o pondere în scădere care are loc în interiorul principalelor regiuni geografice. În ceea ce privește comerțul, doar America de Nord arată o schimbare clară către modele de comerț mai regionalizate.

„Deglobalizarea este încă doar un risc, nu o realitate actuală”, spune Steven Altman, cercetător senior și director al Inițiativei DHL privind Globalizarea la Centrul pentru Viitorul Managementului de la Stern School of Business, NYU. “Amenințările geopolitice și schimbările de politică publică au determinat mulți să prevadă o fragmentare a economiei mondiale pe baza liniilor geografice sau geopolitice, sau chiar o retragere de la afacerile internaționale la cele interne. Dar cele mai recente date arată în continuare că fluxurile internaționale cresc și foarte puține țări își întrerup legăturile cu partenerii lor tradiționali. Este important să recunoaștem reziliența fluxurilor globale, pentru că o concentrare disproporționată asupra amenințărilor la adresa globalizării ar putea face din deglobalizare o profeție auto-împlinită.”

Raportul DHL Global Connectedness 

Publicat periodic, începând din 2011, renumitul Raport DHL Global Connectedness (anterior Indexul Global al Conectivității DHL) oferă constatări fiabile despre tendințele globalizării prin analizarea a 15 tipuri de fluxuri internaționale de comerț, capital, informații și persoane. Ediția din 2024 se bazează pe aproape nouă milioane de puncte de date. Clasifică conectivitatea a 181 de țări, acoperind 99,7% din produsul intern brut mondial și 98,7% din populația sa. O colecție de 181 de profiluri țări într-o singură pagină oferă rezumate concise ale modelelor de globalizare ale fiecărei țări individuale.

Raportul a fost comandat de DHL și realizat de Steven A. Altman și Caroline R. Bastian de la Stern School of Business, New York University.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.