Guvernul a anunțat noul pachet de măsuri sociale și economice

Guvernul Ciucă a anunțat noul pachet de măsuri sociale şi economice menite să atenueze din scumpirile în lanț ale tuturor produselor.

Pe scurt, ratele la bănci vor putea fi amânate cu 9 luni, iar bugetarii vor primi o creștere salarială de 25% din cât prevedea legea să li se acorde în anul 2020, în timp ce pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei/lună vor primi 700 de lei – ajutor unic.

Totodată, vor fi sistate angajările la stat.

Măsurile, care trebuie aprobate de Guvern, vor intra în vigoare la 1 iulie.

Iată anunțul Guvernului, publicat pe Facebook:

„Coaliţia de guvernare a decis, astăzi (luni – n.r.), lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
 
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
 
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.
 
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.
 
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
 
– diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
 
– suspendarea angajărilor la stat;
 
– creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
 
– accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.