Guvernul a aprobat 220 de posturi noi la ANAF, pentru RO e-Sigiliu

Guvernul a suplimentat cu 220 de posturi de inspectori antifraudă personalul ANAF şi al structurilor subordonate (astfel că numărul total va ajunge la 22.507 posturi), pentru operaționalizarea Sistemului RO e-Sigiliu.

„Măsura are în vedere dezvoltarea şi operaţionalizarea Sistemului naţional RO e-Sigiliu prin desfăşurarea mai multor activităţi de către inspectorii antifraudă. Sistemul RO e-Sigiliu va asigura respectarea trasabilităţii transporturilor rutiere de bunuri cu risc vamal şi fiscal pe teritoriul României şi va îmbunătăţi activitatea autorităţilor competente din administraţia centrală prin modernizarea şi adaptarea procedurilor şi metodelor de supraveghere vamală şi fiscală la realităţile actuale. Reformele preconizate prin implementarea Sistemului naţional RO e-Sigiliu sunt elaborate în acord cu PNRR”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Hotărârea mai vizează eliminarea competenţelor în domeniul vamal ce reveneau Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF), precum şi preluarea la nivel central a Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili şi pierderea de către aceasta a personalităţii juridice. 

Noua HG prevede, totodată; „reorganizarea activității Direcției generale de executare silită cazuri speciale dintr-o activitate concentrată la nivelul aparatului propriu al ANAF, care și-a îndeplinit scopul pentru care a fost creată, ca structură de nivel central, care să continue să desfășoare o activitate de coordonare și îndrumare a celor două tipuri de activități principale (executări silite cazuri speciale și valorificarea bunurilor) ce vor reveni, la nivel operativ, la unitățile subordonate Agenției (direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice); reorganizarea activității Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) prin utilizarea funcției publice specifice – inspector antifraudă și așezarea activității operative a DGAF pe structuri județene de antifraudă fiscală, care vor fi  operaționalizate cu data de 1 ianuarie 2025, cu scopul eficientizării activității şi creșterii colectării veniturilor la bugetul general consolidat”.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a transmis „două anunțuri importante” pe Facebook: „Am finalizat reorganizarea ANAF, care va duce lupta antifraudă la un alt nivel. Avem acum funcţia specifică de inspector antifraudă, care permite îmbunătăţirea structurii de control operativ în lupta împotriva evaziunii. În plus, asigurăm operaţionalizarea structurilor teritoriale judeţene care urmăresc combaterea activităţilor economice ilicite. Astfel, se vor putea desfăşura permanent, la orice oră, acţiuni de control la toate categoriile de contribuabili, indiferent de forma de organizare, dar şi în orice loc, indiferent de forma sub care se desfăşoară activităţi economice.

De asemenea, au fost reorganizate atât Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, pentru a avea un cadru unitar al activităţii de colectare şi o organizare mai fluidă, cât şi Direcţia generală executări silite, pentru a accelara procedurile de valorificare a bunurilor confiscate şi intrate în proprietatea privată a statului. Acest amplu proces de reorganizare este un pas crucial pentru a ne asigura că ajungem să colectăm eficient acei bani care trebuie să meargă către investiţii, funcţionarea instituţiilor medicale, pensii, alocaţii, nu în economia neagră”, a arătat Boloş.

2. Am făcut un nou pas important spre digitalizarea vămii române. Autoritatea Vamală Română a operaţionalizat un nou sistem, complet digital, care va permite o gestionare mai eficientă şi mai sigură a tranzitului de mărfuri.

Aşadar, operatorii nu vor mai umbla cu hârtiile după ei. Acest nou sistem face tranzitul de mărfuri mai eficient şi mai sigur, reducând timpii de aşteptare la birourile vamale. Un aspect pe care nu suntem prea des obişnuiţi să îl auzim este că România nu doar că a implementat acest sistem, ci s-a clasat pe primul loc între statele membre UE, având cea mai mică rată de erori din blocul european”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.