Guvernul Cîțu majorează cu 70 de lei salariul minim, de la 1 ianuarie

Guvernul Cîțu va majora cu 70 de lei salariul minim brut pe economie, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar, începând cu 1 ianuarie 2021.

Aceasta înseamnă un salariu de 1.386 lei „în mână”, cu 40 de lei mai mare față de 1.346 lei pentru cei 1,37 de milioane de români care încasează lunar cel mai mic venit.

Premierul Florin Cîțu și ministrul Muncii, Raluca Turcan, au avut consultări cu reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, în 28 decembrie, pe tema creșterii salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru anul 2021.

„La nivelul Guvernului vom decide creșterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ține cont de argumentele reprezentanților sindicatelor, ai patronatelor, precum și de contextul economic și social. Ne dorim să asigurăm o viață mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă și să protejăm inițiativa antreprenorială”, a declarat prim-ministrul Cîțu.

La finalul discuțiilor, Guvernul a transmis pe Facebook următorul mesaj:

„În cadrul discuției, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a prezentat trei scenarii referitoare la evoluția acestui indicator salarial în 2021, rezultate ca urmare a consultărilor autorităților guvernamentale cu reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.
 
Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situațiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice.
 
Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020.
 
Totodată, prim-ministrul, ministrul Muncii și reprezentanții partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord tripartit prin care să fie stabilit un mecanism de creștere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani, astfel încât să fie asigurată stabilitatea și predictibilitatea evoluției acestui indicator salarial”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.