Harghita pariază pe turismul „de familie” pentru toamnă și iarnă

În județul Harghita s-au înregistrat 232.852 de înnoptări, în prima jumătate a anului, în creștere cu 18,7% față de perioada similară a anului trecut. Totodată, cifrele oficiale arată că în județ au sosit 99.344 de turiști, cu 8,3% mai mulți comparativ cu ianuarie-iunie 2022. 

Printre principalele aspecte ce diferențiază destinația Harghita de alte regiuni din România este programul „Visit Harghita-Family Friendly”, gândit special pentru familiile dornice de o vacanță în inima naturii, într-o locație ușor accesibilă cu mașina și care să ofere suficiente oportunități de petrecere a timpului liber, departe de aglomerație și griji. Pentru obținerea certificatului Family-friendly, unitățile de cazare și catering trebuie să dețină un certificat de clasificare emis de Ministerul Turismului României și, în același timp, să îndeplinească criteriile Visit Harghita-Family-friendly, conformitatea fiind verificată constant de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita. Chiar și atracțiile și programele turistice pot obține certificarea Visit Harghit-Family friendly, în fiecare an, echipa Visit Harghita acordănd certificatul Family-friendly pentru trei atracții turistice. Începând din 2020 şi până în prezent, 135 de antreprenori în domeniu, plus muzee și asociații au fost certificate Family-friendly. 

Totodată, turiștii de toate vârstele se pot bucura aici de o bogată diversitate naturală, peisaje pitorești, tradiții unice și autentice ale comunităților locale, precum și de o istorie vastă, pot explora cele 3 microregiuni care compun județul și care sunt destul de diferite una de cealaltă, ori pot participa la evenimente tradiționale. Zona este renumită și pentru resursele minerale, cum ar fi Salina din Praid și izvoarele minerale, oferind o experiență relaxantă și revigorantă. 

Ce activități pot face familiile cu copii în Harghita? Ture cu bobul cu 50 km/h, adrenalină pe segway, plimbări cu mountain cart sau karturi, ateliere de gătit, călărie, schi și multe altele

Printre cele mai apreciate activități pentru familii pe care turiștii le pot încerca în Harghita se află plimbările cu segway-ul sau mountain cart-ul (sania de vară), echitație la singura herghelie cu cai izlandezi din România, o specie cu un temperament foarte prietenos, docil şi uşor de manevrat, ideală și pentru copii sau începători în ale călăriei.

Parcul de Animale Sălbatice din Ivo (Izvoare), unde pe o suprafață de 320 de hectare trăiesc în mediul lor natural căprioare, cerbi şi mufloni, observatoarele de urși de prin tot județul, atelierele de ciocolată, studioul de animație Legendarium sau parcul Mini Transilvania și Parcul de insecte din Odorheiu Secuiesc sunt alte câteva atracții ce așteaptă să fie explorate de către turiștii mari și mici, dornici de experiențe altfel. 

De asemenea, doritorii pot încerca pistele de bob răspândite prin întreg județul și amenajate după modelele din Austria sau Elveția. În total, în Harghita se află 5 piste de bob, dintre care 2 deschise doar anul acesta, una în Lacu Roșu, inaugurată în iunie, iar alta la Băile Homorod, care a primit primii turiști chiar recent, în prima parte a lunii octombrie. Celelalte 3 piste de bob din județ sunt la Borsec, Lunca de Sus și Toplița.

Lacul Sf, Ana

Priveliştile sunt spectaculoase indiferent de anotimp, iar cei care încearcă aceste atracții se bucură de adrenalină pe cinste, întrucât poți coborî cu o viteză de până la 50 km/h. Totul se desfășoară în deplină siguranță, însă, întrucât instalațiile sunt echipate cu frâna automată și testate în repetate rânduri. Chiar și copiii între 3 și 12 ani se pot da în aceste boburi, dar însoțiți de un adult, iar după 12 ani se pot plimba și singuri. 

Nu toate atracțiile din județ, ori cele enumerate sunt și certificate Family-friendly, însă cei care doresc să experimenteze doar atracții Family-friendly sau să vadă cu ce alte activități își pot umple vacanța, pot vizita site-ul visitharghita.com, unde găsesc toate informațiile de care au nevoie. 

Nu în ultimul rând, în 2021, a fost demarat în județ proiectul SkiHarghita, acesta devenind astfel  prima regiune de schi din România, care în prezent include 12 pârtii de schi din 6 locații, în zonele Bucin, Borsec, Miercurea Ciuc, Ciumani şi Băile Homorod. Persoanele interesate pot folosi serviciile achiziționând un abonament. Pârtiile de schi se întind pe o suprafață totală de 117 kilometri. 

Aproximativ 40% dintre unitățile de cazare din Harghita sunt noi. Circa 300 de noi unități de cazare, deschise în ultimii 3 ani

În contextul unei popularități în creștere atât printre turiștii români, cât și cei internaționali, în Harghita se pune mare accent pe sectorul HoReCa și pe calitatea serviciilor oferite. În momentul actual în județul Harghita există 710 structuri de cazare clasificate, 6174 camere cu o capacitate totală de 14.105 locuri. Din aceste unități de cazare, 276 au fost construite și au fost clasificate în perioada 2020-2023, ceea ce înseamnă că circa 40% din totalul facilităților de cazare din județ, astfel că turiștii care vizitează zona se pot bucura de hoteluri și pensiuni noi, cu facilități moderne. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.