În T3 s-au tranzacționat jumătate dintre suprafețele de depozitare din 2022

Jumătate dintre suprafețele de depozitare tranzacționate în întregacest an au avut loc în trimestrul al treilea (T3), conform Dunwell Industrial Brokerage.

Daniel Căutiș

Aproape 50% dintre suprafețele de depozitare pentru care s-au semnat contracte de închiriere în 2022 au fost tranzacționate între iulie și septembrie anul acesta. 

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Potrivit lui Daniel Cautiș, managing partner Dunwell, creșterea din trimestrul 3 a spațiilor industriale tranzacționate, în acest an, este considerabilă: 312.285 mp, în doar 3 luni, față de 315.552 mp, în primele 6 luni ale acestui an. 

„Este foarte reconfortantă această creștere consolidată din trimestrul 3. Companiile pare că au trecut peste indecizia cauzată de contextul politic actual și și-au continuat expansiunea. Cu atât mai mult ne bucură să observăm că majoritatea contractelor semnate (53%) sunt pentru spații noi, atât din partea operatorilor existenți, cât și a retailerilor nou sosiți la noi în țară, care-și construiesc un hub stabil în România pentru o distribuție centrală. Optimist este și faptul că 17% dintre tranzacții sunt pre-închirieri pentru spații noi, ce urmează a fi construite.”, afirmă Daniel Cautiș, din partea Dunwell Industrial Brokerage. 

Retailul este sectorul principal care a susținut în primele 3 trimestre din anul 2022 economia românească, conform acestei analize recente de piață a agenției specializate în tranzacții industriale Dunwell.

În total, au fost tranzacționați 627.837 de metri pătrați de spații de depozitare, peste o treime (36%) dintre aceștia fiind ocupați de companii cu business în domeniul retail. Următoarele domenii cu nevoie de extindere au fost logistica și e-commerce-ul, cu 11%, respectiv 9%. 

Bucureștiul continuă să ocupe primul loc, cu un procent semnificativ de 61% din total suprafețelor tranzacționate, urmat de Ploiești, cu 25%. Următoarele orașe vin la o distanță destul de mare, respectiv Arad, cu 3% și Timișoara cu 2%.

În continuare, închirierile pentru producție acoperă doar 8% dintre spații, 76% fiind pentru depozitare, diferența fiind alocată pentru activități încă nespecificate.

Despre Dunwell

Dunwell (www.dunwell.eu), singurul broker exclusiv de real estate industrial din România, este un start-up pro activ, înființat în 2017, în București. Scopul agenției este de a intermedia în mod eficient și personalizat tranzacțiile între proprietarii de spații logistice și industriale, dezvoltatorii de parcuri (proprietăți noi, existente, în construcție, built-to-suit, proiecte de tip brownfield sau greenfield etc.) și chiriași (furnizori de servicii logistice, retaileri tradiţionali și online, FMCG, companii cu activități de producție). Divizia de terenuri se ocupă de tranzacționarea de terenuri, atât industriale, cât și pentru alte destinații de dezvoltare (retail sau rezidențial). Din echipa executivă a Dunwell fac parte Marian Orzu, unul dintre cei mai experimentați specialiști ai pieței de industrial, cu peste 16 ani de activitate în domeniu, Daniel Cautiș, cu peste 10 ani vechime în industrie și Laurențiu Badea, cu peste 18 ani de experiență în piața imobiliară din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.