InvestEU: Acorduri EIF și UniCredit pentru 1 miliard de euro către IMM

Fondul European de Investiții (European Investment Fund – EIF), parte a Grupului BEI, furnizează Grupului UniCredit două garanții în valoare de 370 de milioane de euro pentru a stimula investițiile realizate de afacerile mici și mijlocii (IMM-uri) din șapte țări UE, inclusiv Bulgaria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Tranzacțiile sunt susținute de InvestEU, programul de finanțare pe termen lung al Uniunii Europene pentru a susține investițiile durabile, inovația și crearea de locuri de muncă în Europa, care are ca scop mobilizarea a cel puțin 372 de miliarde de euro în investiții pentru prioritățile UE până în 2027.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Garanțiile EIF susținute de InvestEU vor permite UniCredit să acorde împrumuturi în condiții favorabile pentru 2.500 de IMM-uri și afaceri mici și mijlocii din Europa și să mobilizeze investiții de aproximativ 1 miliard de euro în economia reală. Resursele vor fi utilizate în principal pentru investiții care contribuie la tranziția verde și digitală, dar și pentru a stimula sectoarele culturale, educaționale și sociale.

În cadrul strategiei de împrumuturi verzi a UniCredit, vor fi acordate împrumuturi și asociațiilor de locuințe și persoanelor pentru propriile lor investiții în energie regenerabilă și eficiența energetică în clădirile rezidențiale, precum și pentru a promova dezvoltarea mobilității durabile.

Președintele EIF, Gelsomina Vigliotti: „Relația excelentă dintre Grupul BEI și Grupul UniCredit este cheia pentru a ajunge la cât mai multe afaceri mici din Europa Centrală și de Est, asigurându-se că acestea au resursele necesare pentru a investi într-un viitor mai luminos, mai durabil și mai inovator. Această operațiune demonstrează încă o dată angajamentul EIF de a facilita accesul la finanțare pentru cele 23 de milioane de întreprinderi mici și mijlocii din Europa, care reprezintă 99% din totalul întreprinderilor și asigură aproximativ trei sferturi din totalul locurilor de muncă din Uniunea Europeană”.

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat: “InvestEU este un instrument cheie pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din Europa. Datorită acestui acord, întreprinderile din Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, România, Slovacia și Slovenia vor putea accelera tranziția lor către o economie mai verde și mai digitală, de exemplu prin investiții în eficiența energetică a clădirilor rezidențiale. Suntem mândri să oferim sprijinul necesar întreprinderilor din aceste țări pentru a atinge acest obiectiv și a crea locuri de muncă.”

CEO-ul UniCredit, Andrea Orcel: „Asigurarea finanțării sustenabile pentru a alimenta investițiile sociale și inovarea este un aspect critic al angajamentului nostru de a îmbunătăți aspectul social al celor trei direcții de mediu, oameni și guvernanță (ESG) în orice fel posibil. În ultimii zece ani, colaborarea noastră cu Grupul BEI a permis acces mai ușor la finanțare pentru mai mult de 12.000 de întreprinderi mici și mijlocii din Europa Centrală și de Est. Prezența noastră fermă și rețelele locale din regiune au făcut ca, în parteneriat strategic cu EIF și Grupul BEI, să primim cea mai mare alocare de garanții InvestEU din regiune. Acest lucru ne va permite să oferim și mai mult pentru clienții noștri, în timp ce ne străduim continuu să îndeplinim obiectivul nostru de a stimula comunitățile să progreseze.”

„Noua garanție INVEST EU va permite stimularea inovării și digitalizării pentru IMM-uri, sprijinirea microîntreprinderilor și întreprinderilor sociale din regiune și, de asemenea, promovarea dezvoltării sectorului cultural și creativ. Având în vedere că valorile ESG sunt încorporate în tot ceea ce facem, mai mult de jumătate din noul nostru portofoliu cu garanția Invest EU va fi dedicat obiectivelor de sustenabilitate”, au comentat Teodora Petkova, head of Eastern Europe și Gianfranco Bisagni, head of Central Europe, UniCredit, în timpul ceremoniei de semnare, care a avut loc la Milano. 

La eveniment a participat, online de la Roma, președintele FEI Gelsomina Vigliotti. În numele EIF, acordul a fost semnat de domnul Alessandro Tappi, Chief Investment Officer al FEI.

UniCredit este în mod istoric unul dintre cei mai mari furnizori de soluții de sprijin de la instituțiile financiare internaționale și agențiile locale. În ultimii ani, UniCredit a intermediat deja peste 7 miliarde EUR de finanțare pentru afaceri din Europa Centrală și de Est, sprijinind astfel peste 35 000 de clienți din regiune, în principal IMM-uri.

Informații suplimentare 

Fondul European de Investiții (European Investment Fund – EIF) este parte a Grupului Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este de a sprijini întreprinderile micro, mici și mijlocii din Europa prin facilitarea accesului la finanțare, dar este activă și în sprijinirea investițiilor pentru climat și infrastructură, cu un accent puternic pe durabilitatea mediului. Prin rolul său, EIF susține obiectivele UE de a sprijini inovarea, cercetarea și dezvoltarea, antreprenoriatul, creșterea economică și ocuparea forței de muncă. 

Programul InvestEU oferă Uniunii Europene finanțare pe termen lung, esențială prin mobilizarea unor fonduri semnificative private și publice în sprijinul unei redresări durabile. De asemenea, ajută la mobilizarea investițiilor private pentru prioritățile politice ale Uniunii Europene, cum ar fi Pactul Verde European și tranziția digitală. Programul constă din trei componente: Fondul InvestEU, Hub-ul Consultativ InvestEU și Portalul InvestEU. Fondul InvestEU este implementat prin parteneri financiari care vor investi în proiecte folosind garanția bugetului UE de 26,2 miliarde de euro. Garanția bugetară întreagă va susține proiectele de investiții ale partenerilor implementatori, va crește capacitatea lor de a suporta riscurile și, astfel, va mobiliza cel puțin 372 miliarde de euro în investiții suplimentare. 

UniCredit este o Bancă Comercială Pan Europeană cu o ofertă unică de servicii in Italia, Germania, Europa Centrala și de Est. Obiectivul nostru este să susțină comunitățile să crească, oferind cele mai bune servicii pentru toate părțile interesate, descătușând potențialul clienților și al angajaților noștri din întreaga Europă. Deservește peste 15 milioane de clienți din întreaga lume. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.