Investiții imobiliare de 1,2 mld euro în marile centre regionale

Valoarea totală a investițiilor imobiliare planificate în 2023 de investitorii activi în marile centre regionale ale României se situează între 700 milioane și 1,2 miliarde de Euro, conform unui studiu realizat de Romania Property Club în rândul membrilor și partenerilor săi, în luna ianuarie 2023. 

Marea majoritate (47%) și-au bugetat investiții între 30-50 de milioane de Euro, 26% din cei chestionați au bugete sub 30 de milioane de Euro, 16% plănuiesc să investească între 50-100 de milioane, iar 11% și-au anunțat intenția de a investi peste 100 de milioane de Euro. 

Cele mai bine cotate destinații de investiții imobiliare pentru 2023 în afara Bucureștiului sunt Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, urmate de Brașov și Constanța. Oradea, Arad, Ploiesti și Galați-Brăila sunt și ele pe harta investitorilor. 

Proiecte moderne de parcuri de birouri în suprafață de aproximativ 270.000 mp sunt în dezvoltare în orașe precum Iași, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov. În Iași, este așteptată inaugurarea Palas Campus, dezvoltat de Iulius. Același investitor lucrează în Cluj-Napoca la autorizarea unuia dintre cele mai mari proiecte mixed-use, pe fosta platformă Carbochim. În Timișoara, investitorul de origine belgiană Speedwell a primit recent autorizația pentru clădirea de birouri din cadrul proiectului Paltim. 

În ceea ce privește sectorul de retail, investitorii lucrează la proiecte ce însumează 260.000 mp. 75% din această suprafață este reprezentată de parcuri de retail, în orașe secundare și terțiare.

Investitorii în active logistice își mențin încrederea în România, în 2023, cu proiecte de parcuri industriale ce însumează 550.000 mp la nivel național. Din acest stoc, 60% este planificat în afara Bucureștiului. Daca toate aceste proiecte vor fi livrate până la finalulul anului în curs, România va depăși stocul de 7 milioane de mp. 

Proiectele de infrastructură cu cel mai mare impact sunt finalizarea aeroportului din Brașov, proiect ce va atrage mai multe investiții în zona de turism și logistică, precum și lucrările la Autostrada Moldovei (A7).  Noua autostrada va avea un impact direct în sectorul logistic, zona de Nord-Est a țării deținând în prezent doar 2% din stocul național de spații industriale. 

În ciuda unui climat economic instabil, liderii imobiliari își mențin încrederea în centrele regionale, principalele avantaje menționate de aceștia fiind: fondurile importante din programul PNNR, care vor crește per total competitivitatea României, infrastructura energetică ce asigură independența țării, precum și resursa umană de valoare. 

La capitolul provocări, cel mai des menționate au fost efectele inflației și creșterea costurilor de finanțare, amânarea deciziilor de către parteneri precum și erodarea puterii de cumpărare. 

Romania Property Club (RPC) a fost înființată cu scopul de a promova dezvoltarea imobiliară durabilă și inovatoare, cu impact pozitiv, în marile centre regionale ale țării: Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța. Punem accent pe dezvoltări durabile, ecologice, care adaugă un plus de valoare orașelor. O inițiativă a unor lideri regionali, Romania Property Club conectează dezvoltatorii și industria imobiliară locală cu fondurile internaționale prezente în București și pe piețele internaționale, cu scopul de a stimula potențialul economic al orașelor regionale din România. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.