Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită, dar vom intra în stare de alertă (video)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în 4 mai, că starea de urgență instituită în 15 martie, din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), nu va fi prelungită în România după cele două luni, dar din 15 mai va fi introdusă starea de alertă.

Concret, românii vor putea circula fără restricții, adică nu vor mai avea nevoie de declarația pe propria răspundere, dar vor fi obligați să poarte masca de protecție în spațiile închise, cum sunt magazinele și mijloacele de transport în comun.

În starea de alertă vor fi restricționate, însă, deplasările din localitate, cu câteva excepții: în interes de serviciu, probleme medicale, pentru sport individual, mers cu bicicleta.

Declarația șefului statului după o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 la care au participat, printre alții, premierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă și ministrul Educației, Monica Anisie.

„Starea de urgență nu va fi prelungită. Data de 14 mai e ultima zi în care avem stare de urgență. Din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra în stare de alertă. Situația nu s-a îmbunătățit încă, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și că suntem în normalitate. Câteva lucruri totuși se schimbă. Repet, epidemia nu a trecut, trebuie să fim foarte responsabili. Indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni până când durează epidemia. Depinde de noi dacă o controlăm mai bine sau mai puțin bine”, a declarat Iohannis.

„Relaxarea se va face pas cu pas”

„După 15 mai putem, în principiu să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar nu e bine să exagerăm, deplasările să fie necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem. Ce se întâmplă mai departe: relaxarea se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de regulă cam de două săptămâni. Următorul calup de relaxare va veni probabil la începutul lui iunie. Se vor redeschide saloanele de coafură, frizerii, cabinetele stomatologice, muzeele. Dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă. Cu toții vom purta mască în spații publice închise, în transportul public în comun. Măsurile de mișcare mai liberă nu se aplică în localitățile în carantină. Deplasările în esență vor fi restricționate pentru a pleca din localitate, cu câteva excepții: în interes de serviciu, probleme medicale, pentru sport individual, mers cu bicicleta. Sporturile indiviiduale vor fi permise, dar cu restricția de a întâlni mai mult de trei persoane”, a precizat președintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.