Lista actualizată a ţărilor pentru care se impune carantină 14 zile

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat, în 18 ianuarie, prin Hotărârea nr. 4/2021, lista ţărilor / zonelor cu risc epidemiologic ridicat și pentru care se instituie carantină timp de 14 zile în cazul persoanelor care sosesc în România.

Lista privind Zona galbenă intră în vigoare de la data de 19 ianuarie, ora 0.00. Până atunci, Hotărârea nr. 4/2021 a CNSU va fi adoptată prin Hotărâre de Guvern.

Ţările/ zonele/ teritoriile de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea sunt:

* Gibraltar
* Cehia
* Andorra
* Irlanda
* Slovenia
* San Marino
* Marea Britanie
* Panama
* Israel
* Lituania
* Statele Unite ale Americii
* Muntenegru
* Portugalia
* Cipru
* Suedia
* Monaco
* Slovacia
* Aruba
* Letonia
* Liechtenstein
* Olanda
* Estonia
* Bonaire, Saint Eustatius şi Saba
* Elveţia
* Danemarca
* Spania
* Puerto Rico
* Serbia
* Georgia
* Malta
* Columbia
* Sint Maarten
* Italia
* Insulele Turks şi Caicos
* Africa de Sud
* Croaţia
* Luxemburg
* Polonia
* Franţa
* Germania
* Austria
* Seychelles
* Emiratele Arabe Unite
* Argentina
* Canada
* Palestina
* Brazilia
* Jersey

Prin Hotărârea 4 a CNSU a fost instituită excepţia de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză.

Acelaşi regim se aplică în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză.

De asemenea, a fost instituită posiblitatea ca şi persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 să iasă din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică.

Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord li se aplică excepţiile de la măsura carantinei stipulate în Hotărârea nr. 1/2021 şi Hotărârea nr. 3/2021.

Totodată, li se aplică excepţia de la carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment.

Şi pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/ tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare, precizează CNSU.

Persoanele care vin din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 şi sunt în perioada cuprinsă între 14 şi 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.