Lista noilor restricții. Arafat: „Să reducem cât mai mult mobilitatea”

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a prezentat, în 22 octombrie, noile restricții sanitare instituite de Guvern, ce vor intra în vigoare, începând de luni, 25 octombrie, pentru o perioadă de 30 de zile.

„Preferabil, în următoarele 30 de zile, să reducem cât mai mult mobilitatea și interacțiunea între noi. (…) Masca devine obligatorie așa cum am avut-o cândva; ne-am întors la situația de atunci. (…) Propunerea de intrare la locul de muncă doar cu certificat verde va fi adoptată de Parlament în cel mai scurt timp, deoarece Guvernul nu poate da această hotărâre”, a precizat Arafat.

El a arătat că propunerea de intrare la locul de muncă doar cu certificat verde în clădirile private va fi adoptată de Parlament „în cel mai scurt timp”, deoarece Guvernul nu poate da această hotărâre.

Principalele interdicții, timp de 30 de zile:
 
– interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepții;
  • a) deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • b) deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • c) deplasarea persoanelor pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • d) deplasări ale persoanelor în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • e) deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

– interzicerea desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21,00-05,00;

– interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor;

– interzicerea participării spectatorilor la competițiile sportive;

– accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;

Alte restricții: 

– activitatea restaurantelor în interior și la terase – permisă doar până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00;

– organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați;

– accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;

– abilitarea Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022;

– instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Declarațiile lui Raed Arafat:
 
„Sunt interzise evenimentele private – nunţi, botezuri, conferinţe, workshopuri – pe durata de 30 de zile. Atrag atenţia, aici, că hotărârea de guvern este valabilă până la data în care a fost emisă ea original, aşa că hotărârea CNSU este pe 30 de zile, dar acum s-a prelungit până la finalul actualei hotărâri şi se prelungeşte din nou când prelungim hotărârea de stare de alertă în următoarea perioadă.

 

Doi. Restricţii la magazine, limitarea programului între 5:00 şi 21:00. Iar de la ora 22:00, pe întreg teritoriul ţării va fi interzisă circulaţia, cu excepţiile pe care le cunoaşteţi, la care se adaugă persoanele vaccinate sau trecute prin boală şi care trebuie să prezinte organelor de control certificatul respectiv. Și atenționăm că folosirea unui certificat care este fals, care este împrumutat sau care nu este al persoanei respective duce la deshiderea uni dosar penal, se consideră infracțiune. Așa că, atenționăm oamenii care vor ieși să folosească doar certificatele lor proprii când le prezintă organelor de control.

Totodată, accesul în toate zonele care nu sunt esențiale – nu intră aici farmaciile, magazinele alimentare – se face numai folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Pentru magazinele esențiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde, în rest se intră pe certificat verde, persoane vaccinate sau trecute prin boală.

Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult care este cu certificat valabil de vaccinuri sau trecut prin boală.

Pentru magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale, adică mall-uri, se va intra numai cu certificatul verde, pentru că în mall nu se va putea intra decât cu certificatul verde, cum am zis, vaccinat sau trecut prin boală.

S-a abilitat Ministerul Educației să emită ordinul pentru introducerea vacanței pe 14 zile în tot sistemul școlar. Aici vorbim inclusiv de after-school-uri, care sunt menționate în hotărârea de guvern, și rămâne doar la nivelul de creșe, ele sunt singurele care vor rămâne deschise. Da, se aplică la toți regula și va fi comunicat acest lucru la toată lumea.

Rămâne valabilă livrarea la domiciliu, valabilă după orele 21:00 și pe durata nopții, deci, asta nu se oprește.

Iar la intrare în clădirile publice, în clădirile oficiale este obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat sau trecut prin boală sau testat pentru toți care sunt din afara sistemului care lucrează în clădire respectivă, adică, vizitatori, oameni care vin cu orice treabă vor trebui să prezinte certificatul, asta la nivelul clădirilor publice.

La nivelul clădirilor private, pentru organizațiile care sunt cu peste 50 de persoane, atunci se va prezenta, la fel, certificatul verde pentru vaccinați, trecuți prin boală sau testați.

Pentru introducerea acelorași reguli angajaților din clădirile respective, aici nu se poate acest lucru să se realizeze prin hotărâre de guvern și va fi realizat prin modificare legislativă, propunerea legislativă fiind, din ce am înțeles, trimisă deja la Parlament.

Activitățile competițiilor sportive vor fi desfășurate fără public în următoarea perioadă.

Sunt interzise bineînțeles concertele, spectacolele în aer liber, iar la nivel de cinematografe, la nivel de teatre, capacitate de 30%, dar cu certificat verde, testat sau trecut prin boală.

La fel restaurantele, vor continua să funcționeze în condițiile în care funcționează doar pentru persoanele cu certificat verde sau cu trecere prin boală, dar cu limitarea programului până la orele 21:00”.

Întrebări și răspunsuri

Cum vor merge românii să-şi plătească taxele la primărie, să intre într-o instituţie publică, dacă aceştia au nevoie de certificat verde?

Raed Arafat: Să organizeze primăria primirea lor printr-un ghișeu sau altceva. Deci, la acest moment, pentru următoarele zile, asta este regula. Dacă este vorba de taxe, mai poate să aștepte plata taxelor, poate, sau primăria poate organiza un ghișeu sau o altă soluție dacă este ceva de urgență, astfel ca persoana să poată să obțină ce are nevoie. Dar regula de intrare în clădiri este stabilită, și soluția cea mai bună, bineînțeles, rămâne ca persoanele respective să ajungă să obțină certificatul verde de vaccinat fără să treacă prin boală, sper, şi atunci bineînțeles nu vor mai avea probleme – cel puțin în această perioadă, în care cu toții vedem prin ce trecem și care este rezultată, de fapt, din procentul foarte mic al persoanelor vaccinate în România.

Referitor la centrele comerciale: în mall-uri sunt și farmacii și alimentare…

Raed Arafat: Tot ce este în mall – numai cu certificat verde. Dacă n-ai certificat verde, te duci la o farmacie care nu este în mall; este plin. Dacă nu ai certificat verde, te duci la magazine care nu sunt în mall, adică la magazine alimentare. Haideți să fim serioşi! Adică intră pe ușa intrării de la mall și îmi spune că merge la supermarket, după care te trezești cu el în cinematograf! Deci, nu va merge acest lucru.

Hipermarketurile sunt centre comerciale sau se încadrează la magazine esenţiale?

Raed Arafat: Esențiale sunt magazinele de alimente și tot ce vinde partea alimentară, care este esențială. În rest, mall-uri etc., se intră cu certificat verde. Mulțumesc!

Urmează o perioadă în care românii au niște zile libere – discutăm despre Sfântul Andrei, 1 Decembrie. Este o minivacanță acolo și mulți probabil că au planuri de a pleca în concediu.

Raed Arafat: Dacă îi primesc alte țări!

În România se mai poate pleca în concediu?

Raed Arafat: Părerea mea este că cel mai bine acum este să stăm unde am fost – pentru că, atenție, ce n-am zis: și la unitățile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi; inclusiv în hoteluri.

Dar nu test, da?

Raed Arafat: Nu test, da. Adică, e clar: n-ai certificat de vaccinat sau de trecut prin boală, nu poţi să te cazezi în hotel. Şi asta cred că este aplicat deja în foarte multe țări din Europa. Eu am văzut acest lucru mergând la o ședință la Ljubljana, la președinția slovenă, și primul lucru care s-a cerut la hotel, la cazare, a fost certificatul verde. Adică, nu suntem singurii care aplicăm astfel de reguli la acest moment.

Cei care vor să plece din localitate vor putea face acest lucru în perioada de interdicţie?

Raed Arafat: În orele de interdicție numai dacă au un motiv care este stabilit printr-o declarație pe proprie răspundere sau dacă sunt vaccinaţi sau trecuți prin boală.

Era specificată telemunca…

Raed Arafat: Ăsta este un aspect pe care nu l-am menționat și într-adevăr o să-l subliniez: deci, toate instituțiile, publice, private, să treacă dacă se poate la telemuncă pentru 50% din personal. Acolo unde nu se poate, atunci activitate în schimburi pentru persoanele care activează acolo. Adică și activitate decalată, dacă nici în schimburi nu se poate.  Adică trebuie analizat, dar preferabil în următoarele 30 de zile. Și acum începem cu perioada Hotărârii de Guvern pe următoarele 14 zile. Important este să reducem cât mai mult mobilitatea și interacțiunea între noi. Și, poate, cea mai importantă chestiune pe care nu am menționat-o și o să o spun acum, dacă îmi permiteți: masca devine obligatorie peste tot; se anulează toate excepțiile pentru mască, gen: birou cu 5 persoane vaccinate, cu 10 persoane vaccinate. Iar în exterior singurele activități care rămân fără mască sunt activitățile sportive individuale sau dacă se practică sport în condițiile pe care le prevede Hotărârea, atunci este ok; în rest, masca devine obligatorie în următoarea perioadă.

Când suntem singuri pe stradă, mai există această excepție?

Raed Arafat: Nu mai există, acum masca este obligatorie, cum am avut-o cândva, ne-am întors la situația pe care am avut-o. Iar dacă ești, bineînțeles, într-o activitate de sport, jogging, una, alta, acolo poți fără mască, dar asta este excepția care există.

Persoanele testate, deci, nu au voie pe stradă după ora 22:00, cele care nu sunt vaccinate. Știm și care e explicația pentru acest lucru?

Raed Arafat: Da. Deci, explicația este că vor ieși numai persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală, care au imunitate, nu persoanele testate, care pot să se infecteze dacă ajung undeva și să ajungă la spital mult mai ușor decât cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală.

Dar și persoanele vaccinate pot să ajungă la spital, și ele se pot infecta.

Raed Arafat: Mult mai puțin. Citiți, vă rog, cifrele și vedeți că procentele sunt elocvente și arată foarte clar care este procentul celor care ajung în spital, care ajung în ATI și care și decedează, fiind vaccinați. Și am spus la un moment, înregistrați ca vaccinați, că știm foarte bine că unii sunt cu certificatele cum sunt obținute și cu vaccinarea cum este făcută; chiar am avut recunoașterea unuia înainte, din păcate, să decedeze, unui tânăr la Sibiu care a zis foarte clar că certificatul lui de vaccinat nu este unul real.

Dar e foarte greu să depistăm aceste chestii, la acest moment. Nu vânăm pacienții care vin, noi încercăm să le rezolvăm problema. Dar testații sunt vulnerabili, dacă se infectează, să facă forme grave, să ajungă la ATI. Ei nu sunt identici cu vaccinații sau trecuții prin boală, care au un sistem imunitar care are memorie, este activat și care poate reacționa la virus altfel decât o persoană care nu este vaccinată sau trecută prin boală.

Cursurile de instruire sunt și ele interzise, la fel ca workshop-urile?

Raed Arafat: Da. La acest moment, toate aceste activități se pot trece pe online și pe programele europene s-au acceptat cursurile care sunt finanțate de programele europene să se facă inclusiv online, astfel încât, în astfel de situații, cum suntem acum, să poată să treacă pe online. Nu să se întâlnească la conferințe, la cursuri etc., care se organizează în hoteluri și în diferite locuri, și cu aglomerație și după ce stai 5-6 ore în încăpere; unii mai lasă masca, alții nu mai respectă regulile. Așa că toate aceste activități trec la online, dacă se dorește, sau se amână, dacă se dorește.

Referitor la cei nevaccinați care vor să se vaccineze în centrele din mall-uri, cum pot intra ei acolo?

Raed Arafat: Deci, dacă intră la centrul de vaccinare din interiorul mall-ului nevaccinați, poate că va intra însoțit la centrul de vaccinare, o să vedem care va fi soluția. Dar asta nu va fi ca scuză pentru că îți spune că mă duc să mă vaccinez, el este oricum nevaccinat, adică, nu are nici imunitate, nici nimic, așa că cel mai bine e să evite mall-urile pentru centrele de vaccinare și să meargă la centrele clasice, care nu sunt în interiorul mall-urilor.

Deci, acolo se va reglementa situația asta împreună cu CNCAV, dacă avem centre în interiorul mall-urilor. Dar, repet, mall-urile, intrarea în ele la acest moment va fi controlată prin certificatul verde la intrare. Și, repet, copiii care sunt sub vârsta de vaccinare nu pot intra decât însoțiți de o persoană adultă, părinții, bunicul, cineva care prezintă certificat de vaccinare sau de trecere prin boală, deci, certificat verde cu aceste caracteristici.

La birourile cu mai puțin de 50 de persoane, acolo tot va trebui certificat?

Raed Arafat: Nu, la privat… Deci, atenție, la public, indiferent, va trebui; la privați, la entitățile private, de la 50 în sus va trebui.

Pentru activitățile religioase, pentru că am văzut că acolo nu e nicio mențiune nouă, vă gândiți…

Raed Arafat: Se menţionează faptul că va trebui să fie doi metri pătrați asigurați.

Dar adeverință de vaccinare, nu neapărat certificat…

Raed Arafat: Nu, la acest moment, nu, acolo nu. S-a decis să nu fie condiționare, dar va trebui mască, bineînțeles, și doi metri pătrați pe persoană.

Sunt foarte multe probleme acolo, oamenii nu respectă măsurile, am văzut și imaginile. De-asta vă întrebam, dacă cumva luați în calcul…

Raed Arafat: Deci este o decizie luată la nivelul CNSU. Au fost discuții în acest sens, este o decizie luată la nivelul CNSU, din acest punct de vedere.

Ne puteți spune și argumentele științifice care au fost invocate?

Raed Arafat: Cum v-am zis, sunt măsuri care se iau, nu e neapărat să ai argument științific pentru această măsură. E o măsură decisă. Nu închidem activitățile religioase, dar punem condiția de doi metri, mască, distanță. E o decizie luată la nivelul CNSU și este o decizie votată la nivelul CNSU. Sunt mai multe aspecte care se iau în considerare, pe lângă baza științifică care se oferă de către medici. Asta este decizia luată la acest moment.

Există anumite centre comerciale care nu sunt mall-uri, sunt hipermaketuri, există un magazin mare de unde vor să își cumpere oamenii alimente, iar pe hol, la intrare, există un culoar în care sunt mai multe magazine – de haine, de diferite lucruri, hipermaket. Asta intră în categoria mall-uri?

Raed Arafat: Dacă este fără control la intrare, atunci fiecare magazin se controlează singur. Asta înseamnă că atunci când se intră în magazinul respectiv, trebuie să fie controlat certificatul verde.

Adică și acestea intră.

Raed Arafat: Normal. Deci, trebuie să fie controlat certificatul verde oriunde. Excepție – doar când se intră în magazinele care sunt de alimentație, magazinele esențiale, farmacii și așa mai departe.

Să lămurim o chestiune cu accesul în instituțiile publice. O persoană care nu lucrează în instituție, dar vrea să își plătească o taxă, vrea să intre, poate să intre și cu test?

Raed Arafat: Instituția poate să organizeze modul în care va face acest lucru, dar nu se poate intra fără certificat verde, dacă în instituție lucrează peste 50 de persoane, dacă este o instituție privată. Dacă este o instituție publică, este aplicabil certificatul verde și instituția găsește soluție pentru a rezolva problema celor care trebuie să plătească ceva de urgență. Altfel, instituțiile respective, primăriile știu că această regulă este pe următoarele 30 de zile și amână pentru oamenii respectivi plata până vedem cum vom evolua.

Dar într-o instituție a statului omul poate să intre… Când spuneți certificatul verde vă referiți că poate și prin vaccin, și prin teste, și prin trecere prin boală?

Raed Arafat: La clădirile respective, da.

Adică se acceptă testul în instituțiile…

Raed Arafat: La aceste clădiri, da. Nu la magazine.

Pe banii cui trebuie să…

Raed Arafat: Pe banii persoanei. Pentru că persoana alege să nu se vaccineze gratuit, atunci testul, măcar, este plătit de către persoana respectivă. Și poate să fie test antigen pe 48 de ore sau test RT-PCR pe 72 de ore.

Iar la mall nu e voie cu test, la mall trebuie dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.

Raed Arafat: Exact, da.

Spuneați că se poate cumva prelungi/amâna plata unor taxe. Au fost discuții deja cu Ministerul Finanțelor?

Raed Arafat: Nu, asta decide fiecare autoritate. Deci, în ceasul al 12-lea să înțelegem că sunt reguli pe 30 de zile, pe care le vom respecta și le vom aplica.

În rest, va găsi fiecare soluții să respecte aceste reguli și să faciliteze ce trebuie rezolvat pentru fiecare persoană, dacă este ceva urgent. Iar, cum am zis, la intrarea în clădiri, și testul merge. Adică persoana, dacă e testată cu un test antigen, poate să meargă acolo, dacă are ceva de obținut. Acolo nimeni nu oprește persoana respectivă să facă testul și să meargă.

În condiţiile în care doar creşele private şi publice vor rămâne deschise, ce soluţie au părinţii care trebuie să stea acasă cu copiii?

Raed Arafat: Se poate şi trece online la activitatea de muncă. Astea sunt aspecte care vor fi explicate şi există soluţii pentru ele, deci nu avem altă soluţie. Ştiu că sunt multe întrebări, am mai trecut prin aceste situaţii şi întotdeauna au fost soluţii. Normal, cine stă acasă, din ce ştiu, are o anumită compensare. Și, mai mult decât atât, poate să treacă pe muncă online, având copii acasă, din momentul în care 50% din personalul unei entităţi noi cerem să fie transferat în muncă online, dacă se poate. Am mai trecut prin aceste situaţii, nu e o premieră ce facem. Cum am trecut şi altădată, vom trece şi acum.

Există reglementări în vigoare spuneţi?

Raed Arafat: Da. Există reglementări. Aici, Ministerul Muncii, dacă nu sunt, o să le reglementeze. Dar eu, din ce ştiu, există reglementări pentru persoanele care stau acasă în aceste situaţii.

La telemuncă, o completare, dacă se poate. Spuneaţi că ar fi vorba de cel puţin 50% dintre angajaţi, acolo unde se poate, să lucreze acasă – e o recomandare sau e obligatoriu?

Raed Arafat: Nu, asta e obligatorie. Doar acolo unde nu se poate, din motive explicabile, se trece la aplicarea celorlalte reguli.

Care sunt sancţiunile?

Raed Arafat: Nu ştiu sancţiunile. Dar, normal, nerespectarea acestor reguli aduce sancţiuni şi sunt prevăzute aceste lucruri, există organe care pot controla – inclusiv ITM, sau mai ales ITM, în acest sens, poate să facă controale.

Erau vehiculate sancţiuni la nivelul a 50.000 de lei de persoană.

Raed Arafat: Nu ştiu, nu pot să vă spun acum.

Eventual, sancțiuni în ceea ce privește nepurtarea măștii la birou?

Raed Arafat: Există sancțiuni la toate astea prevăzute și asta se aplică de către cei care controlează, dar nu știu sancțiunile să vi le spun pe de rost, câți sunt, care e valoarea lor. Va trebui să termin, vă rog, că cei care m-ați întrebat deja…

Pentru firmele la privat și, de asemenea, pentru instituțiile publice, dar pentru firmele cu mai mult de 50 de angajați, ar trebui ca personalul să fie vaccinat? Adică ei mai pot veni la muncă dacă nu sunt vaccinați? E o nelămurire.

Raed Arafat: Deci angajații, nu putem, la acest moment, să stabilim nicio regulă pentru ei, decât prin lege.

Și spitalele, pentru că sunt și ele instituții publice, le diferențiați cumva în această hotărâre?

Raed Arafat: Deci, spitalele, în primul rând, nu poți intra să vizitezi în ele. La acest moment nu există vizite. Spitalele sunt închise vizitatorilor, iar pacienții vor avea acces și, de regulă, pacienții sunt testați în spital.

Și referitor la universități…

Raed Arafat: Autonomia este o recomandare pentru ei, dar sunt, este autonomia universitară și există o recomandare pentru universități. Totuși să treacă la vacanță sau la online, din ce știu, dar asta e doar recomandare, universitățile decid.

Recomandați insistent vaccinarea, dar un sfert din angajații Ministerului Sănătății nu sunt vaccinați.

Raed Arafat: Da, eu sunt la Interne și, din păcate, și acolo sunt mulți nevaccinați. Deci, se reflectă ce este în rândul populației. E adevărat, eu pot să vorbesc la Ministerul de Interne că rata vaccinării e mai mare decât rata generală a populației, dar tot este redusă şi este destul de redusă și noi am recomandat și personalului Ministerului de Interne să se vaccineze, de altfel, pentru legea propusă în parlament. Cel puțin cei care au contact cu pacienții și anume personalul pompierilor și personalul aviației Ministerului de Interne vor fi tratați identic cu personalul medical, adică fie vaccinat, fie testat.

Pentru angajații din sistemul public sau de la privat, care trebuie să aibă acest certificat, înțeleg că n-ați reglementat acum, dar…

Raed Arafat: Am recomandat în hotărârea CNSU, dar se reglementează la nivel de lege, nu la nivel de hotărâre de guvern.

Și cine va face acest lucru în Parlament?

Raed Arafat: Este depus un proiect legislativ, din ce știu eu. Trebuie întrebat la nivelul fie al domnului ministru Cseke, sau al domnului ministru Bode. Știu că s-a depus ceva, dar nu pot să vă spun când sau care sunt detaliile.

Hotărârea nr. 91 a CNSU

Art. 1 – (1) Se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22,00-05,00, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile, cu următoarele excepții:

  • a) deplasarea persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • b) deplasarea persoanelor în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • c) deplasarea persoanelor pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • d) deplasări ale persoanelor în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • e) deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la alin. (1) lit. a), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, pe suport hârtie sau în format electronic, iar în cazul cetățenilor străini și apatrizi definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau prezentat în limba română.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la alin. (1) lit. b), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
 
(4) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la alin. (1) lit. c)-e), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei, motivul deplasării, data completării și semnătura.
 
Art.2 – (1) Se propune interzicerea desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile, în intervalul orar 21,00-05,00. Între orele 21,00-05,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
 
(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică și activităților sau evenimentelor organizate și desfășurate de persoanele fizice, operatorii economici, instituțiile publice în următoarele domenii:
  • a) instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise;
  • b) săli de sport și/sau fitness;
  • c) jocuri de noroc;
  • d) piscine interioare;
  • e) locuri de joacă pentru copii;
  • f) săli de jocuri;
  • g) târguri, bâlciuri, talciocuri.

(3) Activitatea cu publicul a operatorilor economici prevăzuți la alin. (1) care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, cafenelelor, etc., în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00.

(4) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, prevăzuți la alin. (1), cu excepția celor prevăzuți la alin. (3), se desfășoară până la capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00.
 
(5) Organizarea și desfășurarea activităților prevăzute la alin. (2) este permisă, în intervalul orar 05,00-21,00, până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.
 
(6) Prin excepție de la prevederile alin. (1), (2), (3) și (4), unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
 
Art. 3 – (1) Se propune interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci.
 
(2) Se propune interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, a organizării și desfășurării evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire, workshop-urilor și conferințelor, precum și a concertelor și spectacolelor organizate în alte spații deschise sau închise cu excepția celor special destinate care aparțin instituțiilor de spectacole și/sau concerte.
 
(3) Se propune ca, pentru o perioadă de 30 zile, competițiile sportive să poată fi organizate și desfășurate pe teritoriul României fără participarea spectatorilor.
 
(4) Se propune ca, pentru o perioadă de 30 zile, mitingurile și demonstrațiile să poată fi organizate cu participarea a cel mult 100 de persoane și doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
 
(5) Se propune ca activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se desfășoare în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană și purtarea măștii de protecție.
 
(6) Se propune ca activitățile recreative și sportive să poată fi desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună și doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
 
Art. 4 – (1) Se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
 
(2) De la obligația prevăzută la alin. (1) referitoare la accesul controlat sunt exceptate activitățile religioase precum și cele din unitățile de alimentație publică în care doar se comercializează produsele alimentare și băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, târgurile, bâlciurile și talciocurile.
 
(3) Obligația de vaccinarea sau trecere prin boală impusă pentru participarea la activitățile și evenimentele prevăzute la art. 3 sau pentru acces în incinta centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, nu se aplică copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani dacă sunt însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.
 
Art. 5 – (1) Se propune ca angajatorii din sistemul privat, autoritățile şi instituțiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanțare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale şi societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială să organizeze programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde specificul activității permite această modalitate de desfășurare a muncii.
 
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), se propune ca în situația în care nu se poate desfășura activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, aceasta să se organizeze și desfășoare în schimburi, cu respectarea strică a măsurilor de protecție sanitară.
 
(3) În cazul în care angajatorii nu pot organiza activitatea în condițiile alin. (1) sau (2) se propune intensificarea verificărilor privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a virusului SARS-CoV-2.
 
Art. 6 – (1) Se propune ca accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligația de a verifica la intrarea în locație, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID-19 care va fi scanat de personalul propriu, iar în cazul cetățenilor străini și apatrizi definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau în limba română.
 
(2) Se propune ca prevederile alin. (1) să se aplice și pentru operatorii economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan.
 
(3) Instituțiile publice și operatorii economici prevăzuți la alin. (1), vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetățenilor la serviciile publice oferite, în situații urgente (certificat de deces, certificat de naștere, etc.) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.
 
(4) Se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.
 
(5) Obligația de vaccinarea sau trecere prin boală impusă pentru permiterea accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, sau în clădirile de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, nu se aplică copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani dacă sunt însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.
 
Art. 7 – (1) Se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru pentru acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal în perioada 25.10.2021-05.11.2021, precum și pentru stabilirea ulterioară, dar nu mai târziu de data de 05.11.2021 a modificărilor privind structura anului școlar.
 
(2) Se propune emiterea de către Ministerul Educației a unei instrucțiuni prin care să se recomande instituțiilor de învățământ superior din sistemul național de învățământ trecerea în online a tuturor activităților în perioada 25.10.2021-05.11.2021.
 
Art. 8 – (1) Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021.
 
(2) Se propune suspendarea activităților cu prezența fizică la nivelul tuturor unităților sau operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school, în perioada 25.10.2021-05.11.2021.
 
Art. 9 – (1) Se propune instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.
(2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), următoarele categorii de persoane:

  • a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • b) persoanele care sunt singure în birou;
  • c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • e) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.