Marea Britanie. Din 13 februarie, amenzile pentru șoferii cu migranți în camion cresc de 5 ori

Ministrul britanic al Imigrației a anunțat că amenzile pentru șoferii de camion care vor fi depistați, în porturile la Canalul Mânecii din Marea Britanie, că transportă pasageri clandestini vor crește de la 2.000, la 10.000 de lire sterline, pentru fiecare migrant, începând de la data de 13 februarie 2023.

Robert Jenrick, ministrul Imigrației din Marea Britanie a declarat că această măsură a fost luată ca parte a hotărârii guvernului de a „introduce măsuri drastice împotriva migrației ilegale” și de a „dezmembra bandele de criminalitate organizată care se află în spatele acesteia”. Sancțiunile aplicate transportatorilor pentru ascunderea migranților ilegali sunt în vigoare de mai bine de 20 de ani și sunt considerate a fi ineficiente de către autoritățile britanice, pentru a se asigura că șoferii își securizează suficient camioanele pentru a preîntâmpina pătrunderea pasagerilor clandestini. 

Reformele vor include noi standarde de securitate pentru toate vehiculele.

Aceste măsuri au fost conturate pe fondul unei creșteri substanțiale a incidentelor în care au fost depistate persoane ascunse în camioanele sosite în Marea Britanie, de la 3.145 de incidente (în perioada 2020-2021), la 3.838 (în 2021-2022). Autoritățile britanice precizează faptul că noile reforme vizează în primul rând combaterea neglijenței persoanelor care nu sunt implicate în activități infracționale intenționate, dar care nu adoptă suficiente măsuri pentru a preveni accesul migranților ilegali la vehiculele lor. Cei care încearcă în mod deliberat să introducă ilegal persoane în Marea Britanie sunt pasibili de urmărire penală, în loc de amenzi în cadrul sistemului de sancțiuni civile. 

În conformitate cu legislația privind imigrația, guvernul poate penaliza proprietarii de autovehicule, persoanele care închiriază vehicule și șoferii care nu securizează vehiculele și care transportă pasageri clandestini peste frontiera Marii Britanii.

Noile niveluri ale amenzilor au stârnit un val de nemulțumire și de proteste în rândul transportatorilor britanici (și nu numai!), care consideră aceste măsuri injuste și exagerate. Ei subliniază și faptul că securizarea plafonului camioanelor reprezintă o operațiune periculoasă, pe care nici nu se gândesc să le-o permită șoferilor. 

Ghiduri pentru șoferi și transportatori

Având în vedere schimbarea normelor privind amenzile și securizarea camioanelor, Guvernul britanic și Poliția de Frontieră au publicat un set de îndrumări pentru proprietarii de vehicule, transportatorii și șoferii responsabili cu privire la modul de securizare a vehiculelor, pentru a preveni accesul neautorizat al potențialilor migranți clandestini. Pagina destinată acestui subiect include și  un proiect al noului cod de practică vizând nivelul sancțiunilor care urmează să intre în vigoare la 13 februarie.

Puteți consulta aceste documente, pe care le atașăm și acestui material, în original, la adresa:

https://www.gov.uk/government/publications/clandestine-entrant-civil-penalty-scheme

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.