Misiune economică organizată de CCIB în Kazahstan

La București va fi organizată o „Săptămână a produselor din Kazahstan în România”, urmată de o misiune economică condusă de CCIB în Kazahstan, informează Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB, a avut o întrevedere cu Excelența Sa Daulet Batrashev, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Kazahstan în România, care a fost însoțit de Chingiz Kemel, prim-secretar în cadrul Ambasadei.

În deschiderea întâlnirii, Sorin Dimitriu a precizat că dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Kazahstanul constituie o prioritate în strategia de relații externe a Camerei bucureștene.

„Am convingerea că sistemul cameral poate contribui la dinamizarea şi amplificarea schimburilor comerciale, dar şi a celor la nivel universitar. Ne dorim o prezență constantă pe piață kazahstaneză, așa că luam în calcul deschiderea de către CCIB a unui birou de reprezentare în țara dumneavoastră, dublat de o expoziţie permanentă cu produse și servicii oferite de firme din România, după un model care a fost testat cu succes în țările din regiunea Golfului Persic”, a declarat Sorin Dimitriu.

Daulet Batrashev a apreciat potenţialul pieţei româneşti şi a exprimat interesul ţării sale pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu România. Ambasadorul Republicii Kazahstan şi-a exprimat întreaga deschidere faţă de proiectele prezentate de preşedintele CCIB, subliniind necesitatea de a identifica domeniile de interes pentru companiile din cele două ţări.

Ambasadorul Kazahstanului a vorbit despre economia ţării sale, punctând posibilităţile reale de colaborare îndeosebi în: tehnologia informației și comunicații, industria de petrol și gaze, infrastructură, agricultură, transport și sănătate. ES Daulet Batrashev a punctat faptul că oamenii de afaceri români interesați să investească în Kazahstan beneficiază de acces la piețele țărilor membre ale Uniunii Economice Euro-Asiatice (Kazahstan, Federația Rusă, Belarus, Armenia și Kîrgîzstan).

În primele 11 luni ale anului 2017 (date disponibile) schimburile comerciale româno-kazahstaneze se cifrau la 1.152 mil. USD, în creștere cu 31% față de perioada similară a anului 2016), din care importurile din Kazahstan s-au ridicat la 1.122 mil.USD (+36.9% față de anul precedent), iar exportul românesc la numai 30 mil.USD (-49,6% față de perioada similară a anului 2016). De menționat că 95,3% din import reprezintă țițeiul adus din Kazahstan pentru a fi prelucrat la Rafinaria Rompetrol de la Năvodari.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.