„Ne-am săturat să stăm la cozile de la frontiere!”

FADERE (Federația Asociațiilor de Români din Europa) cere acțiuni ferme din partea Guvernului și a clasei politice, pentru a face din aderarea României la Spațiul Schengen o realitate în cel mai scurt timp posibil.

Solicitarea vine după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în 13 septembrie, în discursul său discursul privind Starea Uniunii: „Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din Schengen; haideţi să le primim, în sfârşit!”.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

De asemenea, cerem Președintelui României, Klaus Iohannis, să facă o solicitare oficială către Consiliul JAI pentru reintroducerea temei aderării României la Spațiul Schengen pe agenda acestuia. Având în vedere rolul său cheie în politica externă și internă a României, Președintele Iohannis poate juca un rol esențial în asigurarea că aderarea la Spațiul Schengen va deveni realitate în cel mai scurt timp posibil.

Declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reprezintă
un semnal clar că România este pe cale să devină membru al Spațiului Schengen și de
asemenea reprezintă voința și susținerea Comisiei Europene pentru acest proces. Este un
moment deosebit de încurajator, care ar trebui să motiveze clasa politică din România să facă un efort comun pentru ca în momentul în care tema aderării României va fi pusă pe agenda JAI votul să fie total „DA”.

Românii din diaspora și cetățenii din România s-au săturat să fie blocați la frontierele țării din cauza lipsei aderării la Spațiul Schengen. Este timpul ca acest coșmar să ia sfârșit și ca România să devină parte integrantă a Europei libere și unite.

Românii din diaspora, precum și cei din țară, au suferit prea mult timp din cauza
cozilor inacceptabile și umilitoare de la frontierele României. Este momentul ca politicienii noștri să înțeleagă frustrarea și nevoile noastre. Aderarea la Spațiul Schengen nu este doar o formalitate, ci un pas esențial pentru a elimina aceste disconforturi și pentru a aduce România în rândul statelor europene dezvoltate, în care circulația persoanelor să se desfășoare liber și fără obstacole inutile.

Românii din diaspora au jucat un rol esențial în susținerea aderării țării lor la Spațiul
Schengen. Fie că au contribuit prin eforturi de advocacy, prin promovarea culturii românești în străinătate sau prin simpla lor prezență activă în cadrul comunităților europene, românii din diaspora au demonstrat constant că sunt ambasadori ai valorilor europene și că susțin fără rezerve integrarea României în Spațiul Schengen”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.