Noi condiții de intrare în Turcia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Turcia că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, persoanele care vor sosi începând cu 28 decembrie, pe cale aeriană, iar de la data de 30 decembrie, pe cale rutieră, feroviară și maritimă, vor trebui să prezinte, după caz, la îmbarcare sau la intrarea în Turcia, un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea  în Republica Turcia.

Iată precizările MAE:

Persoanelor care intenționează să călătorească în Turcia pe cale aeriană și care nu vor fi în măsură să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia, nu li se va permite îmbarcarea.

Persoanele care intenționează să călătorească pe cale rutieră, de asemenea, vor fi nevoite să prezinte autorităților vamale un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia. În situația în care călătorii nu sunt în măsură să prezinte rezultatul testului, conform solicitării adresate de către autorități, aceștia pot intra pe teritoriul Turciei, cu mențiunea că li se va aplica măsura carantinei, pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.), urmând ca în a 7-a zi respectivii să se poată deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În cazul în care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză vor putea ieși din carantină.

Persoanele care vor intra în Republica Turcia pe cale rutieră și care nu vor prezenta un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei și care nu dețin un loc de cazare (casă, hotel etc.) unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, vor fi redirecționate, pentru efectuarea carantinei instituționalizate, timp de 10 zile, în funcție de locurile disponibile, în centre special amenajate, aparținând Direcțiilor de Sănătate din provincia de destinație. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele carantinate  se pot deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În măsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză pot ieși din carantină.

Persoanele care în ultimele 10 zile dinaintea sosirii în Turcia s-au aflat în Regatul Unit, Danemarca sau Africa de Sud, vor fi obligate să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore de la data intrării în Republica Turcia, și vor avea obligația de a intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la adresa de domiciliu declarată (casă, hotel etc.). În situația în care respectivele persoane nu dețin un loc de cazare (casă, hotel etc.) unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, vor fi redirecționate, pentru efectuarea carantinei instituționalizate, timp de 10 zile, în funcție de locurile disponibile, în centre special amenajate de către Direcțiile de Sănătate din provincia de destinație. Ulterior, în a 7-a zi de carantină, persoanele carantinate se pot deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În măsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, cetățenii în cauză pot ieși din carantină.

Persoanele care vor tranzita Republica Turcia vor fi nevoite să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, numai în măsura în care țara de destinație finală va solicita acest lucru. Totodată, respectivele persoane vor avea obligația să nu părăsească zona destinată tranzitului pe durata prezenței pe teritoriul Turciei.

Transportatorii și șoferii de tir nu sunt exceptați de la regulile anterior menționate, aceștia având, la rândul lor, obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei.

Singurele persoane exceptate de la măsura prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, sunt copiii minori, cu vârsta sub 6 ani.

De asemenea, autoritățile turce au prelungit măsurile deja adoptate în contextul pandemiei de COVID-19 și pentru perioada 31 decembrie 2020, ora 21:00, până la data de 4 ianuarie 2021, ora 05:00.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, potrivit măsurilor adoptate anterior, circulația persoanelor este restricționată în zilele de sâmbătă și duminică, anume de vineri, ora 21:00, până luni, ora 05:00, pe tot teritoriul național, precum și în timpul săptămânii, de luni până vineri, în intervalul orar 21:00-05:00.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor putea ieși din reședințe numai între orele 10:00 și 13:00 în timpul zilei, iar persoanele sub 20 de ani (născute începând cu data de 01.01.2001) numai între orele 13:00 și 16:00 în timpul zilei. Această măsură nu se aplică cetățenilor străini aflați pe teritoriul Republicii Turcia în scop turistic. Totodată, cetățenii străini aflați în Turcia în alte scopuri decât cel turistic nu sunt exonerați de la obligativitatea respectării restricțiilor menționate anterior.

De asemenea, pentru utilizarea mijloacelor de transport rutiere, aeriene, feroviare sau maritime de pe teritoriul Turciei, precum și accesul în spațiile de cazare (hoteluri, pensiuni etc.) și centre comerciale, este obligatorie deținerea unui cod de identificare unic, denumit HES Code. Acesta poate fi obținut de cetățenii străini prin trimiterea unui mesaj SMS la numărul 2023 (disponibil doar în Turcia, iar, pentru a fi validat, mesajul trebuie sa fie transmis de la un număr din rețeaua de telefonie mobilă turcă) cu textul „ HES (spațiu) Cetățenia (spațiu) Seria pașaportului (spațiu) Anul nașterii (spațiu) Numele de familie” Exemplu SMS: „HES ROM 0555551112 1992 POPESCU”. Codul HES poate fi obținut și anterior sosirii în Turcia, prin intermediul aplicației mobile „Hayat Eve Sığar”, disponibilă în App Store și Google Play.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara și ale Consulatelor Generale ale României din Istanbul și Izmir: +903124477920; +902123583541; +902123580516; +902123583537; +902324650579, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Turcia (+90.534.363.18.82), Consulatul General al României la Istanbul (+90.533.542.06.95) și Consulatul General al României la Izmir (+90.530.415.00.77).

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de internet http://ankara.mae.rohttp://istanbul.mae.rohttp://izmir.mae.ro și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.