O nouă schemă de ajutor de stat, aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat, în 28 martie, prin Hotărâre, instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii.

foto: Jean-Mihai Pîlșu

Ajutorul de stat constă în finanțarea nerambursabilă pentru investiţii cu impact major în economia românească, ale căror costuri eligibile depășesc 50 milioane lei.

Pot aplica la acest ajutor de stat întreprinderile care realizează o investiție în maximum 3 ani de la data demarării acesteia, care nu sunt în dificultate financiară (nu se află în procedură de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională etc.) și nu beneficiază de alte ajutoare de stat.

„Sunt activităţi care se referă doar la industria şi producţia industrială, industria prelucrătoare, iar în acest context anticipăm un efect multiplicator pentru economie consistent încât crearea de locuri de muncă, dar şi atragerea de investiţii în economie să poată să fie dusă la bun sfârşit pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a României”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Bugetul mediu anual al schemei este de 749 milioane de lei (149 milioane de euro). Bugetul maxim al schemei este de 2,249 milioane de lei, echivalentul a 449 milioane de euro. În urma aplicării acestei scheme, ar urma să beneficieze un număr de 150 de întreprinderi. Plata ajutorului de stat se va efectua în perioada 2025-2032.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.