Operațiunea ROADPOL Alcool&Droguri a revenit în forță

Operațiunea ROADPOL Alcool&Droguri a revenit în forță, după sfârșitul pandemiei, cu o creștere bruscă de 75% a numărului de șoferi inspectați, comparativ cu 12 luni înainte.

Foto: Gendarmerie.fr

Cea mai recentă acțiune a fost efectuată în toată Europa, în perioada 5-11 decembrie 2022, vizând o perioadă cunoscută în mod tradițional pentru conducerea în stare de ebrietate/drog, se arată în cel mai recent Buletin informativ al ROADPOL.

Activitate

„În comparație cu aceeași operațiune de anul trecut, când variația Omicron a virusului COVID a limitat serios utilizarea testelor etilotest, de data aceasta acțiunea s-a desfășurat la scară maximă în cele 15 țări care au participat”, a informat secretarul grupului de lucru operațional ROADPOL și ofițer de poliție în Olanda, Henk Jansen.

Potrivit rapoartelor, peste 753.000 de șoferi (428.616, anul anterior) au fost verificați în toată Europa în timpul operațiunii. Dintre aceștia, 12.180 de șoferi (9.887, anul anterior) se aflau sub influența alcoolului și 3.184 (2.165) sub influența drogurilor. Nu se poate indica în ce țară procentul de încălcare a fost cel mai mare, deoarece modul de verificare diferă prea mult. Cifrele arată o tendință pozitivă, cu o parte din șoferii aflați în stare de ebrietate scăzând de la 2,3% la 1,6%, iar cei care conduceau sub influența drogurilor scăzând ușor, de la 0,5% la 0,42%.

Henk Jansen, de la Poliția Națională din Olanda (sursă foto: ROADPOL)

Scop

„Poliția nu verifică doar dacă conduc sub influența alcoolului și drogurilor, în aceste două săptămâni din lunile mai și decembrie. În fiecare zi, utilizatorii drumului sunt verificați de poliție pentru acest lucru și, în fiecare zi, oamenii primesc un raport pentru acest lucru. Uneori, le este confiscat permisul de conducere sau trebuie să se prezinte în instanța de judecată. Scopul săptămânii de acțiune este, prin urmare, mai mult de a atrage o atenție suplimentară asupra pericolelor de a conduce sub influență”, a explicat Jansen.

Cauze

S-a dovedit științific că șofatul sub influența alcoolului sau a drogurilor crește semnificativ șansele de a fi implicat într-o coliziune. Această șansă este și mai mare atunci când alcoolul și drogurile au fost consumate în același timp. „Dar acest lucru se dovedește a fi adevărat și în practica zilnică. În multe coliziuni în care sosesc polițiștii la fața locului, se pare că un șofer al unui vehicul circula sub influență. Consumul de alcool și/sau droguri înainte sau în timpul conducerii unui vehicul duce la un număr mare de coliziuni cu alți utilizatori ai drumului sau cu obiecte fixe, în fiecare an. Numărul celor care sunt răniți sau mor în aceste coliziuni este, de asemenea, mare”, a spus Jansen.

Colateral

Chiar dacă siguranța în trafic este în centrul Operațiunilor, polițiștii rutieri europene au constatat și infracțiuni penale. Au fost raportate următoarele: 135 de rezidenți ilegali, 514 infracțiuni legate de droguri, 35 de constatări de arme de foc și 109 infracțiuni la proprietate. Au fost identificate 315 persoane căutate. În plus, au fost descoperite alte 664 de infracțiuni (fără cele rutiere) și au fost emise nenumărate amenzi pentru tot felul de abateri rutiere.

2023 ROADPOL WALLPLANNER

Următoarea operațiune „Alcool și Droguri” a ROADPOL este programată în perioada 14-20 iunie 2023. Atunci va avea loc și un Maraton pentru Alcool și Droguri (verificări non-stop, timp de 24 de ore).

Următoarea săptămână de control paneuropeană ROADPOL va avea loc în perioada 13-19 februarie 2023, cu accent pe camioane și autobuze.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.