Orban îi cere lui Bode să urgenteze finalizarea licitațiilor

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Transporturilor, Lucian Bode, la începutul ședinței de Guvern din 26 martie să urgenteze finalizarea licitațiilor la marile obietive de investiții în infrastructura rutieră: Autostrada Sibiu-Piteşti și drumul expres Craiova-Piteşti.

„Mă interesează, pe lângă respectarea termenelor contractuale şi mobilizarea tuturor constructorilor, accelerarea procedurilor pentru finalizarea licitaţiilor la tronsoane le importante, ştiţi foarte bine, de pe Sibiu-Piteşti, cele două tronsoane de pe Craiova-Piteşti. De asemenea, sunt o serie de alte tronsoane care sunt în curs de licitaţie şi aici vă solicit derularea procedurilor cu viteza maximă legală admisă”, i-a spus premierul ministrului Transporturilor.

Lucian Bode i-a răspuns că, în ultimele două săptămâni, spre exemplu, a semnat ordinele de începere a lucrărilor pentru trei obiective de infrastructură rutieră foarte importante: varianta ocolitoare Timişoara Sud, cu termen de execuţie 24 de luni, și tronsonul I Sibiu-Boiţa al Autostrăzii Sibiu–Piteşti, cu termen de execuţie 36 de luni.

Întrebat despre stadiul licitațiilor pentru tronsoanele 4 şi 5 ale acestei autostrăzi, ministrul a precizat: „Pentru tronsonul 5 am comunicat rezultatul procedurii, fiind stabilit câştigătorul. Suntem în intervalul celor 10 zile în care se poate contesta rezultatul procedurii de atribuire, după care intrăm în procedură de semnare a contractului. Pentru tronsonul 4 au fost 10 oferte, suntem în etapa de evaluare a acestor oferte şi, sigur, imediat ce finalizăm evaluarea, noi vom anunţa câştigătorul licitaţiei pe acest tronson”.

Lucian Bode a mai anunțat că lucrările la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei continuă și sunt în grafic, iar termenul de finalizare rămâne cel stabilit: iunie 2020. Ministrul Transporturilor a precizat că a avut o discuție cu antreprenorii din structurile de transport rutiere și feroviare, care și-au asumat respectarea termenelor prevăzute în contractele în derulare. Bode a insistat că statul nu are datorii către antreprenori și are banii alocați pentru investițiile din infrastructură.

Ludovic Orban i-a spus că „trebuie găsită o formulă potrivită pentru implementarea Master Planului de dezvoltare a Aeroportului Internațional „Henri Coandă”, care, chiar dacă acum e o restrângere a traficului aerian, care cu siguranţă afectează şi veniturile aeroportului, trebuie continuată pregătirea introducerii în implementare a fazei de dezvoltare a aeroportului”.

Ministrul Lucian Bode a precizat că „la CNAB – Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti – avem în implementare cele două proiecte: reabilitare cale de rulare Delta la pista 1, respectiv reabilitare integrală pista 2, aproximativ 30 de milioane de euro, şi pregătim implementarea proiectului pentru noul terminal, aproximativ un miliard de euro; avem bani alocaţi în bugetul pentru anul 2020 pentru exproprieri – 358 de milioane de lei; suntem în procedură de expropriere de plată pentru cei care urmează să fie expropriaţi”.

„Daţi-mi voie, vă rog, să închei în legătură cu discuţia pe care am avut-o astăzi. Mai devreme sau mai târziu, sperăm noi cât mai repede cu putinţă, această criză se va termina. Noi credem că prin accelerarea marilor proiecte de infrastructură vom avea şansa să recuperăm rapid decalajele acumulate. Ţinta noastră, a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiei, ţinta guvernului este să finalizăm, cât mai repede, obiectivele aflate în diverse stadii de execuţie, dar, aşa cum aţi spus, şi să dăm drumul şi să lansăm proiecte noi, proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii”, a încheiat ministrul Transporturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.