Ordin: Înmatricularea mașinilor noi, direct de dealeri sau producători către proprietari

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a semnat un ordin, în 10 iulie, prin care prin care înmatricularea mașinilor noi se va face direct de către toţi dealerii de autoturisme, inclusiv producătorii Dacia, Renault şi Ford, către proprietari.

„Înmatricularea vehiculelor să poată să fie făcută într-un mod mai eficient mai simplu, astfel încât cetăţenii să nu mai fie puşi în situaţia în care pierd timpul, stau la cozi în zone aglomerate, mai ales în această perioadă delicată din punct de vedere sanitar. Prin acest ordin, toţi dealerii de autoturisme, de autovehicule din România, inclusiv producătorii, cei trei mari producători – Dacia, Renault şi Ford – vor avea posibilitatea să înmatriculeze direct autoturismele noilor proprietari printr-un simplu document, un mandat pe care cumpărătorul îl încheie cu vânzătorul”, a declarat Marcel Vela, la sediul MAI.

De asemenea, ordinul simplifică procedurile privind radierea, obținerea autorizației provizorie de circulație, obținerea unui duplicat al actulului de înmnatriculare, pot să obțină o autorizație pentru probe, pentru noile modele care se vor produce în viitor, care au nevoie de teste de încercări.

„Pe lângă această simplificare, o să procedăm și la o descentralizare a serviciilor de obținere a permiselor de conducere și de înmatriculare. Acolo unde există distanțe mari între reședința de județ și cetățeni, am decis să facem un proiect să apropie acest serviciu de cetățeni. Sediul județean de la Deva să poată avea un punct de lucru și în Petroșani”, a spus ministrul de interne.

A oferit precizări și directorul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), Florin Catană, care doreşte ca operaţiunea efectivă a înmatriculării să fie realizată 80-90% electronic, în viitorul apropiat.

„Oferirea posibilităţii unei societăţi comerciale, care vinde autoturisme noi, de a face operaţiunea de înmatriculare pentru cetăţean nu este decât un beneficiu clar la adresa acestuia, nemaifiind nevoie pentru el să vină la sediul serviciului public pentru înmatricularea vehiculului. Inclusiv pe această zonă, se dezvoltă un program informatic care va fi pus la dispoziţia societăţilor comerciale din domeniu, venind în sprijinul acestora, astfel încât într-o perioadă viitoare, nu foarte îndepărtată, transmiterea documentelor şi operaţiunea efectivă a înmatriculării să fie realizată în proporţie de 80-90% electronic”, a declarat el .

De asemenea, Catană a precizat că, prin noul ordin, se elimină o serie de documente care sunt cerute pentru diferite operaţiuni, cum sunt fişa de înmatriculare, dar şi crearea premiselor pentru furnizarea unor servicii exclusiv online – păstrarea unui număr de înmatriculare – astfel încât să nu mai fie nevoie de deplasarea cetăţenilor la serviciile publice comunitare, putând fi accesate de la domiciliu prin utilizarea internetului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.