OUG 8/2021: Guvernul a „sărit” voucherele de vacanță și a eliminat gratuitatea transportului la studenți

UPDATE: OUG 8/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial. (Vezi document la finalul articolului)

Guvernul Cîțu a „sărit” în acest an acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, invocând necesitatea de economii la buget și faptul că foarte multe astfel de tichete nu au fost utilizate în 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, așa că le-a prelungit valabilitatea, iar aceștia le pot folosi în 2021.

În ședința din 18 februarie, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență (OUG) cu economiile operate în Bugetul de stat pentru 2021.

„A fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Este vorba de ordonanţa de urgenţă de care aveam nevoie pentru a putea adopta legea bugetului. Această ordonanţă va fi publicată în Monitorul Oficial şi, după aceea, mâine, vom avea şedinţă de Guvern în care vom aproba legea bugetului pentru 2021″, a declarat premierul Florin Cîţu, la finalul ședinței Executivului.

Totodată, a fost abrogată gratuitatea la transportul pentru studenți, care vor trebui să își plătească jumătate din cost: „Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transport intern auto, cu metroul, precum și pentru transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”.

„A fost eliminat sporul pentru personalul instituţiilor Prefectului de 30%. Se prorogă până la 1 aprilie 2022 intrarea în vigoare a Legii 195/2020 privind statutul personalului feroviar. Se instituie un cadru legal necesar pentru ca sumele rămase necheltuite din alocările pentru facilităţile transport studenţi să poată fi utilizate de către universităţi în anii următori şi pentru alocarea de burse pentru studenţi. Se modifică Legea educaţiei naţionale în sensul stabilirii dreptului studenţilor să beneficieze de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport şi abrogarea prevederilor prin care se reglementa ca studenţii să beneficieze de gratuitate”, a precizat prim-ministrul.

OUG prevede și înghetarea pensiilor până în anul 2022: „Valoarea punctului de pensie se menţine la 1.442 de lei, realizându-se o economie la bugetul de stat de aproape 9 miliarde de lei”,.

De asemenea, a fost eliminat sporul de 30% la salariu acordat, anul trecut, angajaților din prefecturi. Întrebat când va elimina și celelalte sporuri, Florin Cîțu a spus: „Eu am spus că Legea salarizării a fost adoptată de Parlament, e normal să mergem cu o lege în Parlament, care va reaşeza salarizarea, sistemul de sporuri. Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal în 2020, din acestea, 27 de miliarde o reprezintă sporurile. Aceste cheltuieli de personal s-au dublat în perioada 2016-2020. Eu doar îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă. De aceea, eu aduc aminte de reformă și de a lega performanța de venituri. Și apoi putem să discutăm și de sporuri”, a spus Florin Cîţu, după ședința de Guvern.

Întrebat dacă vor fi modificări în proiectul de buget ce va fi adoptat pe 19 februarie, prim-ministrul a răspuns: „Nu, deficitul rămâne același. Vor fi poate modificări în interior, la credite de angajament. E posibil la Ministerul Dezvoltării să fie buget mai mare la PNDL și la Compania Națională de Investiții. (…) Am alocat resurse în acest buget la nivel istoric pentru investiții”.

Premierul a dat asigurări că nu vor crește impozitele și taxele în acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.