Parlamentul European a adoptat bugetul UE pentru anul 2024

Parlamentul European a adoptat, în 22 noiembrie, cu 519 voturi „pentru”, 79 „împotrivă” şi 30 de abţineri, bugetul Uiunii Europene (UE) pentru anul viitor. Bugetul urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi să intre în vigoare, la 1 ianuarie 2024.

Siegfried Mureșan, alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a semnat Bugetul Uniunii Europene pentru 2024

Bugetul prevede o suplimentare de 807 milioane de euro a alocărilor în domeniile şi programele care au nevoie de mai multă finanţare, precum cercetarea, Programul de studii „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri şi Vecinătatea estică şi sudică, inclusiv Republica Moldova.

În plus, acordul final elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse iniţial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor, potrivit eurodeputatului PNL Siegfried Mureşan.

„Încheiem, în mod oficial, procedura bugetară la care am lucrat în ultimele 6 luni. Sunt bucuros că am obţinut tot ceea ce am promis la începutul negocierilor. Am obţinut, în primul rând, un acord pe buget în timpul util, până la finalul anului, astfel încât legea bugetului să intre în vigoare din prima zi a anului viitor şi să oferim predictibilitate tuturor beneficiarilor de fonduri europene din România şi din Uniunea Europeană”, a declarat el.

„Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile. În plus, am obţinut creşteri de alocări în domeniile unde noi, PE, am spus de la început că avem nevoie de finanţare suplimentară. Este vorba, aşadar, despre domeniul cercetării, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical. Alocăm fonduri suplimentare pentru bursele de studiu Erasmus+, dar şi pentru tinerii fermieri”, a mai spus europarlamentarul, citat în comunicat.

De asemenea, bugetul pe 2024 ţine cont de evenimentele de la graniţele UE şi creşte alocările pentru Vecinătatea sudică şi estică, inclusiv Republica Moldova. „În acelaşi timp, suplimentăm bugetul pentru ajutor umanitar. Vrem ca Uniunea Europeană să ajute la reducerea riscurilor la adresa umanităţii cauzate de cele două războaie de la graniţa noastră: din Ucraina şi din Orientul Mijlociu”, a adăugat Siegfried Mureşan, după votul din plenul PE.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.