Patronatele din turism amenință că dau în judecată Guvernul

Patronatele din turism vor da în judecată Guvernul, pentru subminarea economiei naționale, dacă nu permite, din 15 iunie, redeschiderea restaurantelor din hotelurilor, amenință Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
 
foto: Jean-Mihai Pîlșu
Peste 500.000 de români și-au achiziționat deja servicii de cazare în țară, cu mese incluse, care nu pot fi prestate în condiția prelungirii stării de alertă, argumentează reprezentanții patronatelor din turism.
 
„Patronatele din turism intenționează să acționeze Guvernul în instanță pentru subminarea economiei naționale, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie, data începând cu care peste 500.000 de români și-au achiziționat deja servicii de cazare în țară, cu mese incluse, care nu pot fi prestate în aceste condiții. Chiar și o întârziere cu două săptămâni a deschiderii restaurantelor din hoteluri pune România în mare dezavantaj competitiv față de alte țări din zonă, care au ridicat deja aceste restricții și, în același timp, aruncă în faliment mai mult de două treimi dintre hotelurile din țară”, arată Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), într-un comunicat de presă transmis miercuri.
 
Conform sursei citate, în ultimele 24 de ore a apărut informația potrivit căreia restaurantele nu se vor deschide începând cu 15 iunie, “așa cum toată lumea se aștepta, ținând cont de scăderea numărului de persoane infectate cu COVID-19”.
 
„De altfel, în discursul său de ieri (marți – n.red.) în care a vorbit despre măsurile care vor fi luate după 15 iunie, președintele Iohannis a anunțat deschiderea mall-urilor, însă fără restaurantele din interiorul acestora și fără locurile de joacă, dar nu a spus absolut nimic despre așteptata redeschidere a restaurantelor din hoteluri. În momentul de față clienții au acces, începând cu 1 iunie, doar pe terasele restaurantelor, cu o serie de limitări”, se adaugă în comunicat.
În acest context, perspectiva ca restaurantele din hoteluri să nu se deschidă din 15 iunie, în plin sezon estival și după trei luni de pauză, “a șocat întreaga industrie a turismului din România”.
 
„Dacă nu se deschid cel puțin restaurantele hotelurilor pe data de 15 iunie, putem să spunem adio turismului românesc, deoarece sunt peste 500.000 de persoane care dej au achiziționat, începând cu 15 iunie, vacanțe în România ce includ servicii de cazare cu masa, care nu pot fi prestate în aceste condiții. Multe dintre hotelurile din orașe, stațiuni sau de la munte, nu beneficiază de terase care să asigure serviciile pentru toți turiștii cazați, motiv pentru care nu își vor putea desfășura activitatea. În condițiile în care nu au putut funcționa în ultimele trei luni, iar fiecare zi din sezonul care tocmai a început e esențială pentru a minimiza pierderile generate de efectele pandemiei de coronavirus, estimăm că, dacă nu se deschid restaurantele pe data de 15 iunie și se întârzie cel puțin două săptămâni această măsură, mai mult de 70% dintre hotelurile din România vor da faliment”, a declarat Mohammad Murad, președintele FPTR.
 
Din 15 iunie, Guvernulk Orban va lua mai mulkte măsuri de relaxare. Vor fi redeschise mall-urile, însă fără restaurante și locuri de joacă, after-school-urile, creșele și grădinițele private, va fi posibilă organizarea unor evenimente private cu un număr mai mare de participanți. Vor fi redeschise, cu respectarea măsurilor de distanțare, sălile de fitness și piscinele exterioare. Anunțul a fost făcut marți de președintele Klaus Iohannis, care a spus însă că se impune prelungirea stării de alertă în România după 15 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.