Picu (ANOFM): Mulți angajatori au calculat incorect sumele pentru șomajul tehnic

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Victor Picu, a atenționat în 3 aprilie, într-o conferință de presă online, că multe dintre cererile transmise de angajatori pentru acordarea indemnizaţiilor de şomaj tehnic au calculate incorect sumele solicitate pentru angajaţi, astfel că plata banilor se va face mai întâi către cei care le completează corect.

Șeful ANOFM a explicat, într-o conferință de presă online organizată în 3 aprilie, că indemnizaţia de şomaj pentru luna martie acoperă numai două săptămâni, începând din data de 16 martie, când a intrat în vigoare starea de urgenţă, şi până la sfârşitul lunii.

„Se solicită mai mult decât un calcul care este făcut conform OUG 30 şi 32. Această greşeală pleacă de la faptul că calculul se face nu de la data suspendării contractului, ci de la data de 16 martie, chiar dacă contractul nu a fost suspendat, iar solicitarea indemnizaţiei se face pentru o lună întreagă, deşi plata trebuie făcută la 1 aprilie pentru luna martie, deci este o fracţie dintr-un salariu, nu un salariu întreg”, a spus Picu.

“În momentul în care datele sunt completate incorect, procesarea datelor se face mai greu, iar plata se va face cu prioritate pentru cei care depun documentele în conformitate cu ordonanţa 30 şi cu ordonanţa 32. (…) Sunt angajatori care solicită fonduri pentru salariaţii care nu au încă contractul de muncă suspendat, iar pe această cale îndemn toţi angajatorii să se preocupe în mod direct de verificarea contractelor, dacă au fost notificate în Revisal”, a precizat şeful ANOFM.

Picu a arătat că, în perioada 1 – 3 aprilie „au fost depuse peste 25.000 de cereri, pentru aproximativ 240.000 de salariaţi, iar din domeniile care se evidenţiază, pentru care au fost depuse aceste cereri, sunt industria prelucrătoare şi HoReCa”. „Dintre toate judeţele ţării, judeţul Cluj a avut o frecvenţă foarte mare de depunere a acestor solicitări, cele mai multe sunt depuse în judeţul Cluj, pentru peste 30.000 de salariaţi”, a adăugat Victor Picu.

El le recomandă angajatorilor să folosească platforma creată de Guvern pentru transmiterea cererilor de şomaj tehnic: „Pentru a depune mult mai uşor în format electronic, Guvernul României a pus la dispoziţie o platformă, aici.gov.ro, iar acolo se pot depune documentele, se pot descărca fişierele pentru a fi depuse documentele într-un format care să uşureze munca şi calculul angajatorilor pentru sumele prevăzute. Totodată, stăm la dispoziţia angajatorilor, dar şi a angajaţilor, cu un call-center care este funcţional încă de săptămâna trecută, pentru a ajuta să depună aceste solicitări în mod corect la AJOFM-uri în format electronic. Transmit tuturor beneficiarilor, şi angajatori şi angajaţi, că AJOFM-urile lucrează la capacitate maximă pentru ca plăţile să fie efectuate în cel mai scurt timp cu putinţă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.