Plafonul pentru transportul gratuit al elevilor acoperă 29% din costuri

Elevii reclamă faptul că plafonul stabilit prin OUG 50/2021 privind asigurarea transportului gratuit acoperă 29,46% din costurile lunare reale. Raportul „Analiza transportului judeţean gratuit al elevilor din România” a fost prezentat, în 13 aprilie, de Asociația Elevilor din Constanța.

Potrivit documentului, 61% dintre consiliile judeţene au încheiat contacte de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean, iar 85,4% aplică OUG nr. 50/2021 transportului judeţean, în timp ce restul nu.

La întrebarea referitoare la decontarea transportului intrajudeţean, răspunsurile inspectoratelor şcolare au fost: 52,6% – „Da”, 39,5% – „Neclar”, 5,3% – „Nu au fost solicitări”, iar 2,6% – „Nu a putut fi colectat”.

„Raportul evidenţiază lacunele legislative şi executive din cauza cărora elevii navetişti se confruntă cu probleme financiare, fiind un factor important în abandonul şcolar”, se arată în document.

Printre sugestiile reprezentanţilor elevilor se numără asigurarea la nivelul bugetului de stat de fonduri destinate către judeţe pentru asigurarea subvenţiilor pentru transportul gratuit al elevilor, necondiţionarea asigurării transportului judeţean gratuit al elevilor de primirea sumelor de la bugetul de stat şi implicarea prefecţilor pentru asigurarea încheierii contractelor de delegare a serviciului public de transport judeţean în termenul prevăzut de lege. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.