Precizările CNAIR referitoare la explozia cu morți pe șantierul A7

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis, în 21 septembrie, precizări referitoare la explozia soldată cu 4 morți și 5 răniți, urmată de un incendiu, produse la o conductă magistrală de gaz, care a fost lovită de un muncitor cu utilajul pe șantierul Autostrăzii Moldovei (A7), la circa 1 km de localitatea Călimănești.
 
sursă foto: Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU)
Publicăm integral comunicatul CNAIR:
 
„CNAIR transmite condoleanțe familiilor constructorilor care și-au pierdut viața în accidentul de pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii Focșani – Bacău, din noaptea de 21.09.2023
 
Totodată, CNAIR face următoarele precizări:
 
1. Studiul de Fezabilitate a fost elaborat de SC Consitrans București, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin HG nr. 903/ 13.07.2022.
 
2. Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) a fost realizată de SC Consitrans SRL, în baza tuturor avizelor necesare obținute inclusiv de la Transgaz:
 
– Aviz favorabil Transgaz nr. 219/2197 din 04.01.2021
 
– Aviz favorabil CTE Transgaz nr. 387/29.11.2021
 
În baza acestei documentații, MTI a emis Autorizația de Construire nr. 11 din 27.03.2023.
 
3. A fost elaborat Proiectul Tehnic (PT) tot de către SC Consitrans și aprobat în CTE CNAIR, în data de 22.07.2022.
 
4. Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 10.02.2023, echipa de consultanță a proiectului, constituită din angajați ai DRDP Iași. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023.
 
5. Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada.
 
6. Din informațiile pe care le avem până la această oră, antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.
 
7. Astăzi, CNAIR a solicitat echipei de supervizare un raport special cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul.
 
8. În acest moment se desfășoară cercetări ale instituțiilor abilitate ale statului, iar CNAIR nu se poate pronunța asupra cauzelor care au provocat deflagrația din noaptea de 21.09.2023.
 
Ne exprimăm speranța că cercetările desfășurate în cazul acestui accident nu vor provoca întârzierea lucrărilor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.