Prima variantă a OUG privind șomajul tehnic pentru bugetari

Prima variantă a ordonanței de urgență (OUG) privind șomajul tehnic pentru bugetari a fost finalizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), la solicitarea prim-ministrului Ludovic Orban, care recunoaște că încasările la buget au fost afectate de suspendarea activității a 1,5 milioane de angajați din mediul privat.

Proiectul ordonanței va fi analizat în zilele următoare de către toți miniștrii, iar la începutul săptămânii viitoare să fie adoptat. 

„Vă solicit să analizaţi proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de doamna ministru Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii. Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane angajaţi din mediul privat, la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta m-am hotărât împreună cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi printr-o formă de solidaritate”, le-a spus premierul Orban miniștrilor, în debutul şedinţei de Guvern.

El a precizat că a optat pentru acest mecanism inclusiv “din raţiuni epidemiologice”, pentru a reduce riscul de răspândire a noului coronavirus: „În instituţiile publice angajaţii vor fi împărţiţi în jumătate – pe fiecare birou, serviciu, direcţie – astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor, ministere, agenţii, autorităţi, primării, consilii judeţene. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile din lună, zece zile de lucru, deci practic zece zile lucrează şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate”. 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat: „Avem prima variantă a OUG privind șomajul tehnic pentru angajații din instituțiile publice, În zilele următoare o voi discuta cu toţi colegii din Guvern care îşi cunosc domeniile de activitate. (…) În regim de urgență. (…) Desigur, vom avea consultări și cu partenerii sociali”. 


Prim-ministrul Orban i-a spus ministrului Muncii: „Deja am primit zeci de cereri de derogare şi motive care mai de care mai stranii pentru a susţine această derogare. Trebuie să facem o analiză foarte obiectivă. (…) Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.