Primul metrou fără conductor, din Turcia

Bozankaya, producătorul de tramvaie din Timişoara şi Iaşi, a livrat în Istanbul primul metrou fără conductor din Turcia. Proiectul reprezintă un pas revoluționar în evoluția şi modernizarea infrastructurii feroviare, deschizând noi orizonturi în mobilitatea europeană.

Ceremonia de inaugurare a avut loc la fabrica Bozankaya din Ankara, eveniment în cadrul căruia a participa şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Abdulkadir Uraloğlu. 

Ministrul Transporturilor din Turcia

„Suntem bucuroși să prezentăm primul nostru metrou fără conductor fabricat în Turcia. Îi felicit pe membrii Consiliului de administrație al Bozankaya și pe toți cei care au contribuit la acest proiect, de la ingineri la tehnicieni. Compania Bozankaya joacă un rol semnificativ în avansarea sectorului sistemelor feroviare din Turcia, oferind soluții inovatoare pentru transportul public”, a declarat ministrul Uraloğlu.

Prima livrare a fost finalizată pe 25 septembrie 2023, vehiculul fiind adus în depozitul Gebze OSB Şekerpınar. Până la sfârșitul anului 2023 este planificată livrarea a unui număr de 4 metrouri în Turcia, fiecare având câte 7 vagoane. Metroul dispune de prize pentru alimentarea dispozitivelor electrice ale călătorilor și este produs local în procent de 63%. Cu o viteză de deplasare de 80 km/h și o lungime de 88 de metri, metroul utilizează un „Sistem de frânare regenerativă” pentru a recupera energia generată în timpul frânării, contribuind astfel la reducerea consumului total de energie.

„Metroul Gebze-Darıca a fost special conceput pentru provincia Kocaeli și reprezintă o inovație pentru transportul feroviar din Turcia. Funcționând autonom la nivelul de automatizare GoA4, acesta este dotat cu tehnologie de ultimă generație. Acest proiect reprezintă o oportunitate pentru Bozankaya de a-și folosi resursele și talentul personalului în scopul inovării și a realizării de proiecte unice în Turcia prin experiența noastră dobândită de-a lungul anilor”, a precizat Aytunç Günay, președintele Consiliului de Administrație al Bozankaya.

Cu un design futurist și ergonomic, metroul le oferă călătorilor un spaţiu generos, cât și eleganță. În vagoane, există zone dedicate scuterelor, bicicletelor și spații pentru persoanele cu dizabilități. În plus, la nivelul podelei se regăsesc elemente artistice, mai exact motive Hereke Carpet din provincia Kocaeli, iar pasagerii se pot bucura de puțin entertainment pe durata călătoriilor datorită ecranelor integrate în vagoane.

„Suntem bucuroşi că am realizat acest proiect de mare anvergură pentru viitorul transportului public. Metroul se distinge prin cea mai mare capacitate de transport de pasageri din clasa sa (AW4), oferind locuri pentru 1476 de călători. De asemenea, suntem onorați să fim implicați în proiectul de livrare a 100 de metrouri cu nivelul de automatizare GoA2, exclusiv în Istanbul, în cadrul celebrării centenarului Republicii Turce. Proiectul a fost demarat în iulie 2023 și urmează să fie finalizat până în aprilie 2025”, a completat Aytunç Günay.

Bozankaya este primul exportator de metrou din Turcia, formând în 2016, un parteneriat cu Siemens Mobility prin care a furnizat trenuri ușoare pentru proiectul Thailand-Bangkok Green Line. Metrourile Bozankaya cu nivel de automatizare GoA2, special produse pentru Bangkok, sunt ușor de utilizat, necesită costuri de întreținere reduse, oferă servicii neîntrerupte și eficiență ridicată.

Despre Bozankaya:

Fondată în urmă cu aproape trei decenii în Germania, cu o rapidă extindere în Turcia, Bozankaya are o experiență solidă ca inovator în dezvoltarea și fabricarea vehiculelor ecologice pentru transportul public urban, cu economii importante de energie în exploatare și un nivel de zgomot redus. Bozankaya deține drepturile de proprietate intelectuală asupra vehiculelor și tehnologiei produse în centrele de cercetare din Ankara și în vastele sale unități de producție și design, cu o suprafață de 100.000 mp.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.