Producția crește în activitatea tranzacțională logistică&industrială

Nearshoringul devine o realitate: producția crește de la 9% la 21% în activitatea tranzacțională logistică & industrială din primul semestru.

  • 223.000 mp au fost livrați în primul semestru, 27% în proximitatea Bucureștiului și 73% în centrele regionale ale României, conform CBRE România. 
  • 560.400 mp însumează activitatea totală tranzacțională din primul semestru*. Crește ponderea activității de producție. 
  • VGP lucrează la un nou proiect în zona A2, pe care intenționează să îl demareze anul viitor. Investitorul închide 2023 cu grad de ocupare 100% în tot portofoliul: București, Brașov, Timișoara și Arad. 
  • Globalworth a ajuns la un portofoliu logistic de peste 400.000 mp, cu un grad de ocupare ce depășea 90% în Iunie 2023. 
  • ELI Parks intenționează să extindă hubul logistic din zona de Nord-Vest a Bucurestiului (Buftea-Chitila), unde a livrat deja 120.000 mp. În țară, dezvoltatorul are proiecte în lucru la Oradea, Ploiești și Bacău și își propune să deschidă un nou oraș în zona Moldovei. 
  • Apare necesitatea unui nou produs imobiliar mixed-use care să îmbine parcuri de retail și dezvoltările logistice last-mile.  
  • Nivelul chiriei pentru spațiile logistice de clasă A variază între 3,60 – 4,30 Euro/mp

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Bucureștiul își încetinește activitatea de dezvoltare logistică, cu o pondere de 27% din cei 233.000 mp livrați în prima jumătate a anului, în timp ce 73% revin centrelor regionale, așa cum reiese din datele CBRE România prezentate în cadrul OMNICHANNEL CONFERENCE organizată recent de BREC & RPC. 

Un total de 560.400 mp au fost tranzacționați în prima jumătate a anului, dintre care 2% depozitare, 55% logistică, 21% producție și 22% alte activități. ”Ponderea activității de producție în total tranzacții de închiriere a crescut de la 9% în primul semestru al anului 2022 la 21% în aceeași perioadă a anului în curs. În plus, segmentul logistică a stagnat, în timp ce depozitarea și celelalte segmente I&L chiar au scăzut. Nearshoring-ul este aici si se vede și în cifre”, a explicat Daniel Cateliu, director, Industrial & Logistics, CBRE Romania. 

„Anul acesta am observat tendința de conformare cu normele de prevenție la foc și, în consecință, creșterea cererii din partea chiriașilor care își desfășurau activitatea în spații vechi și neconforme. Până la finalul anului vom avea 0% grad de neocupare pe tot stocul VGP din România”, a explicat Dana Bordei, Commercial country manager, VGP Romania. Investitorul belgian are în lucru un nou proiect în zona A2. ”Vedem mult potential în zona A2, prin prisma traficului dar și pentru bazinul de forță de muncă din zonă”, a spus Dana Bordei. 

În pandemie sectorul de e-commerce a cunoscut o creștere accelerată, care s-a temperat. „Ne așteptăm ca piața de e-commerce să ajungă la nivelul de 7 miliarde de Euro în acest an, însă totul depinde de Black Friday, cel mai important eveniment anual din acest sector. Ne așteptăm la cel mai lung Black Friday în acest an, cu promoții care vor dura două săptămâni”, a explicat Raluca Radu, country manager, Answear, adăugând: „În România, piața de e-commerce reprezintă 10% din totalul comerțului, în timp ce în Polonia ponderea este de 20% iar în UK de 30%. Potențial de creștere încă există.” 

Portofoliul logistic al Globalworth a depășit 400.000 mp. „În iunie 2023 portofoliul Globalworth de industrial avea un grad de ocupare de peste 90% în condițiile în care, în ultimele 18 luni, am livrat 123.000 mp. Băncile au deschidere către finanțarea proiectelor sustenabile și eficiente energetic”, a declarat Oana Cojocaru, Sustainability director în cadrul Globalworth. 

Andrei Jerca, managing director, ELI Parks: „La Buftea am dezvoltat deja 120.000 mp, dintre care 50.000 mp au fost vânduți către Fortress. Strategia nostra este să continuăm dezvoltarea hubului și suntem încrezători că prin finalizarea lucrărilor la noua centura A0 a Bucureștiului, greutatea polilor logistici pe zona capitalei se va modifica substanțial. În afara Bucureștiului am început anul trecut primul șantier la Ploiești și anul acesta îl continuăm pe al doilea. Direcția noastră de dezvoltare se îndreaptă și către zona Moldovei, încurajați și de îmbunătățirea infrastructurii, unde avem deja două proiecte în execuție la Bacău cu o suprafață totală de 45.000 mp, și avem în strategie să mai deschidem un nou oraș”. 

Managerii prezenți în cadrul conferinței au menționat că pentru a atrage investiții mai mari în capacități de producție, pe lângă finalizarea proiectelor majore de infrastructură, România are nevoie de investiții masive în mărirea capacității rețelelor de utilități (energie electrică, gaze). 

O altă tendință despre care s-a discutat în cadrul conferinței este necesitatea unui nou produs imobiliar mixed-use, care să îmbine parcuri de retail și dezvoltările logistice last-mile.  

Misiunea BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) este de a promova piața imobiliară din București prin generarea de conținut și dezbateri privind calitatea generală a dezvoltării urbane, facilitând un impact și volum mai mare de tranzacții. BREC promovează inițiative educaționale inovatoare, cum ar fi Real Estate Academy. BREC este o voce importantă în susținerea industriei imobiliare în dialogul cu autoritățile locale și naționale. 

ROMANIA PROPERTY CLUB (RPC) reprezintă extinderea BREC la nivel național. RPC a fost înființată cu scopul de a promova dezvoltarea imobiliară durabilă și inovatoare, cu impact pozitiv, în marile centre regionale ale țării. Acoperim (dar nu ne limităm la) Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța. 

Companiile membre BREC & RPC au portofolii evaluate la peste 10 miliarde Euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.