Producţia industrială, în creștere

Producţia industrială a crescut cu 4,6% ca serie brută și cu 5,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 7 luni față de perioada similară din anul trecut, potrivit datelor comunicate în 11 septembrie de Institutul Naţional de Statistică (INS).
 
foto: Jean-Mihai Pâlșu
Avansul ca serie brută s-a datorat creşterilor industriei prelucrătoare (+5,7%) şi industriei extractive (+2,8%). În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,1%

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a majorat efect al creşterilor industriei prelucrătoare (+7,2%) şi industriei extractive (+2,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,8%.

În luna iulie 2018, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 0,6%, din cauza scăderii industriei extractive (-1,9%) şi industriei prelucrătoare (-1,4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 6,6%.

Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 3%, ca efect al scăderilor industriei extractive (-4,5%) şi industriei prelucrătoare (-3,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la acelaşi nivel.

Faţă de iulie 2017, producţia industrială (serie brută) a înregistrat un avans de 7,3%, susţinută de creşterile din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+8,2%), industria extractivă (+4,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,8%). Producţia industrială, serie ajustată, a crescut cu 4%, ca urmare a majorărilor industriei prelucrătoare (+5,2%), industriei extractive (+3,9%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,2%).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.