Proiect: Ajutor de stat pentru investiții de peste 1 milion de euro

Investiţiile mai mari de un milion de euro realizate în 92 de domenii de activitate, printre care HoReCa și construcţii, pot beneficia de ajutor de stat, potrivit unui proiect de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie. 

„Ministerul Finanţelor a elaborat actul normativ necesar îndeplinirii măsurilor guvernamentale din cadrul Programului Sprijin pentru România şi propune o serie de modificări schemei de ajutor de stat nr. 807/2014 dedicată stimulării investiţiilor cu impact major în economie. Scopul modificărilor este de a eficientiza direcţionarea fondurilor publice către sectoarele care vor genera proiecte de investiţii majore. Totodată, prin modificările propuse, investiţiile mai mari de un milion euro vor fi direcţionate către 92 domenii de activitate, precum: industria prelucrătoare, construcţii, HoReCa, informaţii şi comunicaţii, sănătate şi asistenţă socială”, se precizează într-un comunicat al instituţiei.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: „Am continuat dialogul cu reprezentanţii mediului de afaceri din România şi am adaptat cerinţele schemei de ajutor de stat la nevoile prezentate. Se va menţine pragul iniţial de un milion de euro pentru investiţiile eligibile, pentru a finanţa cât mai multe investiţii şi pentru a asigura un grad cât mai mare de dezvoltare”.

Nivelul de finanţare prin intermediul schemei de ajutor de stat se stabileşte în funcţie de mărimea proiectului de investiţii şi regiunea geografică. Prin grila de punctaj propusă, sunt încurajate investiţiile în zonele cele mai slab dezvoltate ale României. Durata sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanţare va fi de 30 zile lucrătoare, pentru a permite participarea unui număr cât mai mare de operatori economici, iar deschiderea sesiunilor de depunere va fi comunicată cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte.

Schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014, elaborată în baza Regulamentului nr. 651/2014, are un buget de 6,38 miliarde de lei.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, până în prezent, din bugetul total alocat schemei, 1,8 miliarde de lei au mai rămas de angajat în perioada martie 2022 – decembrie 2023, sumă care nu poate fi majorată, deoarece s-ar încălca prevederile Regulamentului 651/2014.

„În momentul de faţă se află în analiză un număr mare de cereri de acord pentru finanţare prin care se solicită un ajutor de stat în valoare de peste 1,4 miliarde lei”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de HG.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.