Provocările geopolitice, inflația și presiunea ESG, principalele riscuri în relațiile cu furnizorii (Deloitte)

Liderii globali consideră provocările geopolitice (61%), tendințele inflaționiste (46%) și preocupările legate de capacitatea de a gestiona presiunea crescută (40%) cu privire la aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) drept principalele riscuri care le afectează relațiile cu furnizorii, potrivit studiului Deloitte 2023 Global Third-Party Risk Management Survey, realizat în 40 de țări, inclusiv România.

Studiul evidențiază, de asemenea, măsurile pe care organizațiile le iau pentru a gestiona riscurile generate de relația cu furnizorii, acestea acordând prioritate înnoirii metodologiei, politicilor și standardelor generale utilizate (63%), necesității consolidării rolului echipei de conducere în gestionarea relațiilor cu colaboratorii (48%) și îmbunătățirii competențelor angajaților (47%). Pe lângă aceste trei zone, tehnologia și datele se mai află în topul priorităților, 45% dintre respondenți susținând că este încă nevoie de investiții în aceste domenii.

În ceea ce privește măsurile legate de sustenabilitate, mai mult de jumătate (56%) dintre respondenți consideră au o cultură organizațională care ajută angajații să înțeleagă mai bine și să gestioneze riscurile și oportunitățile legate de ESG în relația cu furnizorii și, pentru a contracara lipsa datelor de calitate în acest domeniu, efectuează analize bazate pe indicatori cantitativi și evaluări. Cu toate acestea, companiile vor trebui să găsească moduri de a îmbunătăți trasabilitatea datelor în relațiile cu furnizorii, o treime dintre respondenți (31%) afirmând că datele generate intern sau extern pe teme legate de ESG au o calitate scăzută sau foarte scăzută. 

De asemenea, studiul arată că, pentru a spori încrederea în partenerii ce fac parte din lanțul de aprovizionare și în alți terți, organizațiile își concentrează investițiile către anumite domenii. De exemplu, riscurile digitale sunt percepute ca fiind cele mai importante pentru asigurarea fiabilității furnizorilor, sunt de părere aproape două treimi dintre respondenți (62%).

„Nevoile organizațiilor și gradul lor de maturitate pot dicta melanjul de măsuri pe care acestea trebuie să le aibă în vedere pentru a gestiona cele mai presante riscuri legate de lanțul de aprovizionare. De exemplu, din punctul de vedere al securității, construirea unui lanț de aprovizionare rezilient necesită o abordare structurată, care începe cu evaluarea maturității digitale a partenerilor de afaceri. Următorul pas firesc este stabilirea unui plan de transformare care să permită implementarea unor puncte de control în domeniul securității cibernetice pe parcursul întregii perioade de colaborare cu partenerii externi”, a declarat Andrei Ionescu, partener coordonator, Consultanță în managementul riscului, Deloitte România.

Adoptarea tehnologiei poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea relațiilor cu furnizorii, oferind organizațiilor posibilitatea de a realiza o segmentare și o monitorizare mai eficientă a acestora. Studiul evidențiază faptul că doar jumătate dintre respondenți segmentează oficial furnizorii în funcție de riscul pe care aceștia îl pot reprezenta. Mai mult, studiul denotă existența unui decalaj care necesită eforturi suplimentare, șase din zece organizații (62%) susținând faptul că utilizează tehnici de monitorizare digitală, dar pentru un sfert (25%) dintre furnizori. Cu toate acestea, puțin peste jumătate din participanții la studiu (51%) consideră că volumul activităților de audit al furnizorilor va crește pe măsură ce noile tehnologii vor fi mai utilizate.

„Printre altele, companiile ar trebui să facă apel la tehnologii emergente atunci când își propun să reducă riscurile, să sporească încrederea și să eficientizeze relația cu furnizorii. Cu toate acestea, tehnologia în sine poate genera riscuri în domenii precum securitatea cibernetică sau altele, unul dintre acestea fiind utilizarea acestor soluții și de către competitori, cu scopul de a perturba modelele de business”, a declarat Clarisa Bulai, Director, Consultanță în managementul riscului, Deloitte România. 

Concluziile studiului Deloitte 2023 Global Third-Party Risk Management Survey reprezintă perspectivele a peste 1.300 de lideri din întreaga lume.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 457.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesioniști.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.