Raben Group, în 2023

În 2023, Raben Group a fost axat pe consolidarea piețelor existente prin construirea de noi facilități și extinderea locațiilor existente, dezvoltarea conexiunilor internaționale și mai ales, lansarea conceptului Eurohub.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Operatorul de logistică se mândrește, de asemenea, cu proiecte importante de securitate ESG și IT. 

„2023 a fost semnificativ diferit față de anii precedenți. Am ales o altă cale de dezvoltare: fără achiziții, însă, concentrându-ne pe investițiile pe piețele noastre existente, digitalizare și proiecte ESG – atât în ceea ce privește imobiliarele, cât și flota” – rezumă Ewald Raben, CEO Raben Group. – Acest ultim punct este foarte important nu numai pentru noi, ci și pentru mulți dintre clienții noștri. Ne propunem să fim partenerul lor în logistică la fiecare pas: să sprijinim prin deservirea afacerii lor și depășirea provocărilor lanțului de aprovizionare și în plus, pentru a ne ajuta clienții să-și atingă obiectivele de sustenabilitate. Împreună cu echipa noastră fantastică, ne-am confruntat cu dificultățile pe care le-a adus anul trecut, astfel încât clienții noștri să se poată concentra pe ceea ce contează cel mai mult pentru ei” – adaugă el. 

În 2023, principalele industrii deservite de Raben Group au inclus industriile alimentară, automotive, tehnologie, produse chimice, comerț, FMCG nealimentare și altele. Ponderea serviciilor în mixul de afaceri s-a modificat doar puțin față de 2022: transportul rutier s-a clasat în mod tradițional pe primul loc (65%, dintre care mai mult de jumătate a fost intern), urmat de logistica contractuală (13%), FTL & Intermodal (9%) , Fresh Logistics (6%), maritim & aerian (2%) și 4PL (2%) și altele (3%). Operatorul logistic a încheiat anul trecut cu venituri de aproape 2 miliarde de euro.

„Industria logistică, ca multe altele, a cunoscut recent schimbări dinamice și imprevizibilitate considerabilă. Perturbarea semnificativă a lanțurilor globale de aprovizionare este o provocare majoră. Cu toate acestea, merită să privim aceste dificultăți ca oportunități de dezvoltare și îmbunătățire a serviciilor noastre. Mai presus de toate, este esențial pentru noi să asigurăm o calitate înaltă și stabilitate în vremuri incerte. Ne străduim să fim un partener flexibil pentru clienții noștri, care se adaptează rapid la schimbări și oferă logistică „cu chip uman”, ceea ce este posibil datorită angajamentului mare al echipelor noastre – explică Thomasz Niezwicki, CEE managing director and managing director of Raben Logistics România. Reacționând la situația economică și la nevoile clienților noștri, luând în considerare achizițiile și investițiile noastre, continuăm să ne concentrăm puternic pe dezvoltarea rețelelor atât interne, cât și internaționale, în timp ce lansăm sistematic noi linii. Acest lucru ne permite să ajungem direct în mai multe locuri din Europa, nu doar în cele mari, ci și în centre economice mai mici. Acest lucru este apreciat de clienții noștri, deoarece o asemenea amploare a operațiunilor înseamnă nu numai opțiuni de distribuție mai bune pentru ei, ci și economie de timp și posibilitatea de a se concentra pe dezvoltarea propriei afaceri, în timp ce Raben – partenerul lor logistic – se ocupă de restul”.

Raben în Europa

O piatră de hotar pentru operator a fost implementarea unei noi structuri în primul trimestru al anului 2023. Șase depozite și-au asumat funcția de Eurohubs – puncte centrale în rețeaua Raben, care sunt responsabile de consolidarea mărfurilor de grupaj pentru traficul de linie, europeană. Acestea completează rutele de transport fixe, directe și garantează conexiuni la timp între toate depozitele companiei din Europa. Statutul Eurohub a fost atribuit locațiilor: Sarstedt (serviciu către Scandinavia), Mönchengladbach (direcția: nordul Franței, Benelux, Marea Britanie, Irlanda), Fellbach (direcția: Spania, Portugalia, restul Franței) și Aichach (direcția: Austria, Italia, Polonia , Cehia) în Germania, Legnica în Polonia (conexiuni în interiorul acestei piețe și cu Țările Baltice) și Rokycany în Cehia (direcția: Europa de Sud-Est).

Aceste depozite se caracterizează prin capacitate, locație și infrastructură dedicate gestionării traficului internațional mai eficient și într-un mod mai ecologic. Ele oferă peste 130 de conexiuni directe între punctele enumerate, un sistem comun de management al transportului (TMS) și capacitate de cross-docking care completează cei 1,6 milioane de metri pătrați din Europa. Toate acestea au permis Raben Group să reacționeze mai flexibil la modificările volumelor de marfă și mai ales, să reducă timpii de livrare. Operatorul este capabil să ofere tuturor clienților valoarea adăugată de a ajunge cât mai repede la toate destinațiile europene – în 24 până la 96 de ore, în funcție de distanță. Cu toate acestea, Raben nu numai că își dezvoltă infrastructura, ci se concentrează pe îmbunătățirea proceselor de servicii pentru clienți în toate unitățile de afaceri, deoarece plasează continuu clientul în centrul afacerii sale.

Pe harta Europei au apărut mai multe locații ale Raben Group, unele dintre ele fiind instalații cu emisii zero. Precursorul acestei zone a fost depozitul din Oss, lângă sediul Raben din Olanda, care a fost finalizat la începutul anului 2023. Oferă 13.000 mp pentru depozitare și logistică contractuală. La fel de inovator este și centrul logistic din Herzogenburg, Austria, a cărui construcție a început anul trecut (data de finalizare planificată – T2 al acestui an). Deținut de Raben Bexity și amplasat ideal, va include 14.000 mp de spațiu pentru rafturi și depozitare în bloc, cross-docking, ridicarea comenzilor și mărfuri periculoase. În plus, va fi dotat cu o instalație fotovoltaică pentru generarea de energie electrică și stații de încărcare a vehiculelor electrice. 

Raben a înregistrat o creștere extrem de dinamică în România. La mijlocul anului, compania locală a început să folosească un depozit în Oradea (deja al nouălea de pe piața din România) cu o capacitate de 1.300 mp. Facilitatea din Cluj, în schimb, a fost remodelată semnificativ: parametrii ei sunt acum de 3.000 mp de capacitate și opt rampe. Rezultatul acestor schimbări este o creștere a capacității operaționale a Raben România și, ca răspuns la nevoile clienților, lansarea a 13 noi conexiuni către locații-cheie din Europa.

De asemenea, merită menționate și alte investiții importante în regiune. În 2023, a fost finalizată extinderea depozitului cross-dock din Dunaharaszti, Ungaria, mărindu-i capacitatea la peste 7.000 mp și numărul de rampe la 70. Acest lucru va permite nu numai depozitarea mai multor paleți, dar și manipularea cu 20-30% mai multe vehicule de diferite tipuri. Raben Logistics Slovacia și-a relocat depozitul la Senec, unde folosește o capacitate de 8.600 mp. La rândul său, în Ucraina, în ciuda războiului care este acum la al doilea an, Raben încă operează și își ajută clienții în afacerile lor. Transporturile în această direcție au întâmpinat diverse dificultăți, totuși echipele Raben Ucraina și Raben Est au monitorizat constant situația și și-au susținut în mod flexibil clienții.

S-au întâmplat multe și în Țările Baltice. În Lituania, compania locală s-a mutat într-o nouă unitate din Kaunas, care include 6409 mp de capacitate de depozit (pentru cross-docking și logistică contractuală) și 800 mp de spațiu de birouri. Un nou terminal este, de asemenea, planificat în Riga, Letonia. 

Anul trecut, companiile achiziționate anterior în Olanda, Germania, Austria sau Italia au fost deja integrate cu succes în restul Grupului. Raben sa concentrat pe consolidarea rețelelor sale naționale și îmbunătățirea calității serviciilor. Toate acestea, combinate cu reorganizarea structurii pentru a include Eurohub-uri și numeroase investiții, au creat o bază solidă pentru dezvoltarea conexiunilor internaționale. La sfârșitul anului 2023, Raben avea aproape 600 de linii internaționale în Europa (inclusiv peste 120 pe direcția Polonia-Germania), ceea ce înseamnă o creștere a ofertei de aproximativ 5% în douăsprezece luni. În toată această perioadă au fost efectuate analize suplimentare de flux, care au avut ca rezultat reorganizarea conexiunilor selectate pentru a îmbunătăți timpii de livrare sau eficiența costurilor. 

Activitățile de îmbunătățire a serviciilor au fost completate de dezvoltarea infrastructurii IT, ridicând nivelul de securitate a informațiilor și conștientizarea securității angajaților. Aceste activități s-au desfășurat, printre altele, prin implementarea și menținerea efectivă a măsurilor de securitate în domenii individuale, inclusiv identificarea și înlăturarea vulnerabilităților, în conformitate cu standardul ISO 27001. Aceste probleme au cea mai mare prioritate pentru Raben.

Raben în Germania

În 2023, recesiunea economică a fost resimțită puternic pe cea mai mare piață a Europei, dar rămâne totuși crucială pentru Raben Group, așa cum demonstrează de exemplu, locația Eurohub-urilor, patru din șase sunt situate în Germania. Tot aici s-a realizat cel mai mare număr de proiecte de investiții și s-au implementat cele mai multe inovații în numele protecției mediului.  

Lista lor se deschide cu Herborn unde a fost dat în funcțiune în ianuarie 2023 un centru logistic ultramodern, cu zero emisii, cu o capacitate totală de 28.360 mp (inclusiv 5.600 mp pentru manipulare și cross-dock). Doar o lună mai târziu, în Aichach, lângă Augsburg, a fost deschis un nou depozit de 25.000 mp (din care 4.000 mp cu 42 de rampe sunt proiectați pentru cross-docking), funcționând de la început ca Eurohub. Raben Trans European Germany a început al doilea trimestru cu deschiderea unei locații în Mittenwalde (OT Ragow), care oferă o capacitate de cross-dock de 9700 mp și 16.800 mp de spațiu logistic contractual. Depozitul din Neutraubling lângă Regensburg, care a fost inaugurat în ianuarie anul acesta, se mândrește și cu zero emisii datorită unei instalații fotovoltaice pe acoperiș. Această facilitate constă dintr-un depozit cross-dock de 5.000 mp dotat cu 48 de rampe și o clădire de birouri de 700 mp. 

Raben în Polonia

Pentru companiile Raben din Polonia, 2023 a fost, de asemenea, un an intens. Din al doilea trimestru, în Robakowo, lângă Poznań, funcționează un depozit de ultimă generație pentru manipularea mărfurilor proaspete cu temperatură controlată (cross-dock) cu o suprafață de peste 2.300 mp. Investiția a inclus construirea unui depozit cross-dock cu o zonă de birouri cu două magazine, o instalație fotovoltaică de 150 kWp, infrastructura necesară și un sistem de comunicare internă. Datorită acestui proiect, Fresh Logistics Polska are la dispoziție un depozit cross-dock de aproape 4.300 mp. Aceasta este prima unitate deținută de Raben Group din Polonia care îndeplinește standardele de emisii zero. În noiembrie, a fost deschis terenul pentru construirea unui nou depozit Fresh Logistics Polska în Łomża, unde va fi construit un centru de distribuție modern, care include un depozit mare, cu temperatură controlată de peste 3825 mp, un depozit de andocare (2859 mp) si aproape 300 mp spațiu de birouri. Noua unitate este programată să se deschidă în a doua jumătate a acestui an.

În iunie 2023, depozitul Częstochowa al Raben Logistics Polska s-a mutat într-o nouă locație în centrul logistic Hillwood Polska, ocupând un spațiu de 5100 mp pentru depozitare și birouri. În septembrie, Raben și Kärcher au sărbătorit deschiderea unui nou depozit în Chlebnia. Operațiunile pentru acest client se desfășoară pe o suprafață  de 8.000 mp. La sfârșitul anului, Raben Logistics Polska a deschis un depozit și în Swadzim, lângă Poznań, mărindu-și capacitatea de depozitare cu încă 12.000 mp. Construcția de depozite cu emisii zero în Choroszcz, lângă Białystok, Kalisz, Poznań și Wiskitki a fost de asemenea inițiată în 2023.

ESG

Sustenabilitatea a avut un impact major asupra direcției pe care o ia Raben Group pentru încă un an – iar importanța sa este în continuă creștere. Compania acordă o mare importanță funcționării în conformitate cu indicatorii ESG, adică grija pentru mediu (Mediu) și societate (Social), precum și aderarea la guvernanța corporativă (Guvernare). În raportul de anul trecut „Ambițiile ESG merg mai departe”, acesta a prezentat măsura în care șase dintre cele șaptesprezece Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU sunt îndeplinite, inclusiv sarcini legate de participarea și poziția femeilor în companie (5.5), asigurând un mediu de lucru sigur ( 8.8) și abordarea schimbărilor climatice (13.2).

Depozitele „verzi” ale Raben Group deja menționate, au contribuit la protecția climei. Deja de mai mulți ani, compania a luat decizia de a-și dezvolta toate facilitățile proprii cu zero emisii – acesta este acum un standard de investiții. Este dornic să folosească fotovoltaice: au fost instalate panouri pe depozite din Germania, Olanda, Austria, Cehia și Polonia. Totuși, acolo unde Raben închiriază spațiu, încearcă să implementeze cât mai multe soluții prietenoase cu mediul. 

Un alt domeniu foarte important îl reprezintă proiectele de reducere a emisiilor din transport. Lansat în toamna lui 2022, proiectul dintre IKEA Industry, Volvo Trucks și Raben Group a continuat anul trecut. Transportul între cele două fabrici IKEA folosind un camion electric a produs deja rezultate atât de promițătoare în primele luni, încât încă două au fost adăugate în iulie 2023. În paralel, au fost efectuate testări ale vehiculelor electrice în traficul urban din Hanovra – camioanele au fost încărcate cu energie la depozitul Raben și la o stație externă de încărcare rapidă. A fost testată și utilizarea vehiculelor care rulează în întregime cu combustibili alternativi (HVO 100, ulei vegetal hidrotratat) în transport – opt în Germania (Hamburg) și cinci în Olanda. Experiența acumulată a fost pozitivă.

Proiectul depozitului Raben Logistics Slovakia situat în Nové Mesto nad Váh, care a fost realizat împreună cu Cromwell, face de asemenea parte din activitățile de mediu. În parcul logistic a fost creată o oază de verdeață pentru a susține ecosistemul de acolo.

În domeniul activităților sociale, este de menționat, de exemplu, implicarea Raben Group în lupta împotriva risipei alimentare. Companiile din Polonia, Cehia și Italia cooperează cu filialele naționale ale Federației Băncilor Alimentare și au transportat aproape 750 de tone de alimente în scopuri caritabile doar anul trecut. În Polonia, operatorul logistic a fost partener al Noble Gift pentru a cincea oară în 2023. În timpul Weekendului Miracolelor, peste 30 de camioane au parcurs aproape 9000 km și au transportat peste 600 de paleți către aproximativ 50 de destinații din toată Polonia. Drept urmare, peste 1000 de familii din toată Polonia s-au putut bucura de cadouri de Crăciun. O campanie similară a fost lansată în Germania, de unde tradiționalul Convoi de Crăciun a pornit la începutul lunii decembrie. 260 de voluntari germani au oferit peste 143.000 de copii din Europa de Est un Crăciun de neuitat.

La rândul său, Raben Trans European Hungary și-a unit forțele cu organizația locală Partners Hungary Foundation (PHA). Prin intermediul acestuia, au donat mii de laptopuri copiilor nevoiași, familiilor și profesorilor acestora, permițându-le să învețe și să lucreze.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.