Rabla Local, inclusiv pentru microbuze, autoutilitare și autospeciale ușoare

Ministerul Mediului a lansat, pentru persoanele fizice, Rabla Local – program adăugat celor deja existente – Rabla Clasic și Rabla Plus -, cu diferența că beneficiarul primește la casarea mașinii un stimulent financiar de 3.000 de lei fără a fi obligat să-și cumpere o mașină nouă.

foto: Jean-Mihai Pîlșu

Autovehiculele care pot fi casate prin noul program, potrivit ghidului de finanțare a fost aprobat prin Ordinul nr. 2.261/2022, sunt:

  • mașinile mici (cu cel mult opt locuri),
  • microbuzele (cel mult 22 de locuri pe scaune), 
  • autoutilitarele ușoare (fie de mărfuri, fie mixte – destinate transportului simultan de persoane şi mărfuri în compartimente separate) și autospecialele ușoare (mașinile cu o funcţie specifică ce necesită adaptări ale caroseriei şi/ sau echipamente speciale), ultimele două de până la 3,5 tone.

Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • este înregistrat în evidenţele fiscale ale UAT solicitant;
  • are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricaţiei;
  • are norma de poluare Euro 3 şi/sau inferioară;
  • conţine componentele esenţiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie).

Stimulent financiar de 3.000 de lei, fără obligația cumpărării unei mașini noi

Prin noul program, persoanele fizice care vor casa și radia din circulație mașini vechi poluante, adică cu normă de poluare mai mică de Euro 3 și mai vechi de 15 ani, vor putea primi, de la primăria de domiciliu, un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei. Beneficiarii nu vor fi obligați si folosească acești pentru cumpărarea unei mașini noi, însă trebuie să se angajeze că nu vor achiziţiona, timp de 3 ani, un autoturism cu norma de poluare Euro 4 şi/sau inferioară.

Aceste tipuri de vehicule trebuie îndeplinească cumulativ următoarele criterii: vechime mai mare sau egală cu 15 ani, norma de poluare Euro 3 sau inferioară și să conțină componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație). 

Condiții

Pentru a putea cere cei 3.000 de lei, proprietarul mașinii vechi va trebui să îndeplinească următoarele condiții:

  • domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu fie condamnat definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Casare numai dacă primăria participă la program

Primăriile de comună, oraş sau municipiu şi de sector ale municipiului Bucureşti îşi pot crea conturi de utilizator, începând din 23 septembrie, pentru înscrierea în acest nou Program guvernamental privind casarea autovehiculelor uzate, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Ulterior, în perioada 30 septembrie-25 noiembrie 2022, sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanţare, solicitanţii vor depune cererile de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă, în aplicaţia informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

„Este foarte important ca persoanele fizice care doresc să se înscrie în program: să verifice dacă UAT-ul pe rază căruia îşi are domiciliul participă în cadrul acestui program; să caseze şi să radieze autovehiculul uzat numai după ce se asigură că primăria localităţii pe raza căreia îşi are domiciliul participă în program”, precizează AFM.

Suma alocată acestei prime sesiuni de finanţare este de 50 de milioane de lei.

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate obţine finanţare pentru cel mult: 100 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie mai mică sau egală de 1.000 de locuitori; 500 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 1.001 şi 5.000 de locuitori; 1.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori; 5.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori; 20.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori; 50.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie mai mare sau egală de 200.001 de locuitori.

Primăria poate face o singură cerere de finanțare/sesiune

AFM precizează că în cadrul unei sesiuni de înscriere, unui solicitant i se poate aproba o singură cerere de finanţare, prima transmisă la AFM care este selectată pentru finanţare. În cadrul acestui program, în schimbul casării unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizică primeşte un stimulent în valoare de 3.000 lei, jumătate din sumă fiind suportată de AFM şi jumătate din bugetul local.

Conturile create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul Programului Iluminat public, Programului Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi, Programului Eficienţă energetică în clădirile publice, Programului Rabla Clasic şi a Programului Rabla Plus rămân valabile şi pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanţare pentru Programul privind casarea autovehiculelor uzate.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.