Rail Action Day Active Shield

Polițiștii de la transporturi au aplicat 328 de amenzi, în valoare totală de 84.635 de lei, în perioada 2-3 iulie, în cadrul operațiunii Rail Action Day Active Shield, derulate simultan, la nivel european, sub egida RAILPOL, pentru siguranța în sistemul transporturilor feroviare.

Pentru eficientizarea activităţilor, poliţiştii români au realizat un schimb de date şi informaţii cu poliţii de transporturi feroviare europene, informează, în 6 iulie, IGPR.

Organizaţia profesională a poliţiilor europene din domeniul transporturilor feroviare RAILPOL organizează periodic acțiuni la care participă statele membre UE care, în baza planurilor proprii de acțiune, urmăresc asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și prevenirea și combaterea faptelor ilicite în stațiile de cale ferată, zonele adiacente și pe trenurile de călători care circulă pe magistralele de cale ferată și liniile adiacente.

Au fost efectuate verificări în 360 de stații feroviare și 593 de trenuri de persoane, precum și la case de bagaje. Pe durata derulării acţiunii, polițiștii au legitimat 1.607 persoane.

În afara amenzilor, au fost constatate și 8 infracţiuni: furt calificat, distrugere, pătrundere ilegală în zona de siguranță a căii ferate, evaziune fiscală sau contrabandă.

Acțiunea a fost sprijinită de 3 echipaje canine la S.R.P.T. Bucureşti.

Exemple prezentate de IGPR:

La data de 3 iulie, polițiștii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj-Napoca au efectuat 14 percheziții, în judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, delapidare şi tăinuire privind sustragerea mai multor cantităţi de combustibil din locomotivele  unui depou.

În urma acestora, au fost descoperite și indisponibilizate: 3.500 de litri de combustibil, 200 de litri ulei de motor, 850 de recipiente folosite pentru transport, precum şi instalaţii artizanale folosite în activitatea infracţională. 

La aceeași dată, poliţiştii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Galați – Biroul de Investigații Criminale au depistat în flagrant delict două femei, din Republica Moldova, în timp ce ar fi deţinut şi transportat, către piață, 44 de pachete cu țigarete, de diferite mărci, fără timbru de acciză. Cantitatea de ţigarete a fost ridicată în vederea confiscării. A fost întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

La data de 2 iulie, polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Craiova- Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Dolj au efectuat un control, la o firmă cu punct de lucru situat în comuna Moţăţei, județul Dolj, ce are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor feroase și neferoase.

S-a constatat că un bărbat, de 23 de ani, din Calafat,  ar fi colectat de la diverse persoane deşeuri metalice feroase, pe care le-ar fi valorificat la acest centru de colectare, declarând că provin din gospodăria proprie. Pentru acestea, ar fi încasat 24.581 de lei,  fără a declara la organele fiscale veniturile obținute.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări, sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.