RAR: Deficienţe majore la 45% vehicule controlate în trafic, în 2022

Peste 45% din totalul vehiculelor verificate în trafic, în 2022, de inspectorii Registrului Auto Român (RAR), au fost depistate cu deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră au fost aplicate 25.690 de amenzi, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule, iar 408 ITP-uri au fost anulate.

Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (27,62%), emisiile poluante (22,65%), punţi, jante, anvelope şi suspensie (13,86%), vizibilitate (12,6%), şasiu şi elemente ataşate şasiului (11,85%), potrivit RAR.

De asemenea, au fost depistate neconformităţi la sistemul de frânare (la 5,71% dintre vehiculele controlate), precum şi probleme la sistemul de direcţie (1,75% dintre cazuri). În plus, în urma verificărilor, s-au identificat deficienţe din sfera poluării la aproximativ 6.000 de vehicule (7,86%) dintre cele controlate.

Inspectorii RAR au depistat, totodată, defecţiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi şi fuzete, astfel că 5.262 de vehicule prezentau pericol iminent de accident. În acelaşi timp, aproximativ 3% dintre posesorii vehiculelor controlate prezentau probleme legate de dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice – ITP fals, expirat sau anulat.

Pe zona Bucureşti-Ilfov, au fost verificate 4.887 de vehicule, dintre care 78,6% aveau diferite neconformităţi tehnice sau legate de acte, 1.200 (24,56%) prezentau pericol iminent de accident,18,93% aveau deficienţe din sfera poluării, 11,58% – probleme legate de identificare şi 4,89% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

Conform rezultatelor centralizate în urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, în această regiune au fost aplicate 3.571 de amenzi contravenţionale şi au fost retrase 3.207 certificate de înmatriculare.

În situaţia în care una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele RAR din ţară.

Reprezentanţii RAR precizează că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.