Restricții, dar nu pentru toți

Legea privind reducerea inflației a guvernului SUA prevede că, pentru ca mașinile electrice să fie eligibile, 40% din mineralele din bateria utilizată trebuie să provină din SUA sau dintr-o țară care are acord cu SUA de liber schimb.

SUA își sortează prietenii

Până acum, SUA semnaseră un astfel de acord de liber schimb doar cu Canada și Mexic, ceea ce a dus la tensiuni considerabile cu UE, Japonia și Coreea de Sud. Acest lucru se datorează faptului că respectivele țări se tem că producătorii de mașini și baterii ar putea reloca producția în SUA pentru a beneficia de stimulentele de acolo.

Recent, SUA și Japonia au semnat un acord comercial privind mineralele pentru bateriile vehiculelor electrice. Acest lucru va permite producătorilor de mașini japonezi un acces mai larg la piața americană și subvenții în temeiul Legii de reducere a inflației. Acordul comercial este temporar, cele două țări au convenit să o revizuiască la fiecare doi ani. Conform acordului, țările nu vor putea impune restricții reciproce la exportul materialelor în cauză. Acestea includ litiu, nichel, cobalt, grafit și mangan. Scopul acordului este, de asemenea, de a reduce și mai mult dependența de China. Guvernul SUA negociază în prezent un acord similar cu UE, pentru a aborda problemele legate de Legea de reducere a inflației față de industriile europene.

Dan ATHANASIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.