Rezultatele MOL în T2

Grupul MOL a avut, în T2, cel mai performant trimestru de până acum, cu îmbunătăţirea perspectivei pentru întregul an.

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Grupul MOL şi-a anunţat, în 6 august, rezultatele financiare pentru S1 şi T2 2021. În primele şase luni, Grupul MOL a atins un rezultat EBITDA de 1.559 milioane USD.

Rezultatul operaţional CCS EBITDA în T2 a crescut cu 153% faţă de anul precedent, atingând o valoare record de 893 milioane USD, determinată de situaţia macro mai solidă pe piaţa petrolului, marje-record în petrochimie şi relaxarea restricţiilor impuse în perioada pandemiei COVID-19, cu un efect pozitiv ulterior asupra volumelor de vânzări.

Un rezultat EBITDA solid în T2 permite Grupului MOL să îmbunătățească perspectiva pentru anul 2021 la „aproximativ 3 miliarde USD” de la „aproximativ 2,3 miliarde USD”. 

Zsolt Hernádi, Chairman-CEO, a comentat pe marginea acestor rezultate: „Sunt foarte mândru să anunţ că am raportat cel mai performant trimestru din istoria Grupului MOL. Modelul nostru de afaceri rezilient și integrat nu doar că a reuşit să facă faţă cu succes provocărilor generate de Covid, dar a şi valorificat oportunitățile de pe piața materiilor prime. Astfel, am obţinut un rezultat operaţional CCS EBITDA de 893 milioane USD în al doilea trimestru, ceea ce înseamnă că ne îmbunătățim perspectiva pentru întregul an, la aproximativ 3 miliarde USD, de la 2,3 miliarde USD. Sunt foarte încântat de progresul pe care îl înregistrăm în principalelor proiecte, pe măsură ce punem în aplicare planurile strategice în parcursul nostru spre 2030 şi mai departe.”

Segmentul Downstream 

Rezultatul operațional CCS EBITDA în T2 a crescut cu 305% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 447 milioane USD, stimulat de o performanţă foarte solidă în petrochimie, în timp ce marjele de rafinare şi-au revenit treptat de la nivelurile scăzute atinse în T2 2020.

În S1 2021, segmentul Downstream a generat rezultate cu 73% mai bune decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul solid al segmentului Downstream a fost determinat în principal de o performanţă remarcabilă în petrochimie, marja integrată în petrochimie atingând o valoare record de 1.035,8 EUR/t în luna aprilie.

Downstream a devenit segmentul care a contribuit cel mai mult la performanța  Grupului în T2, prin generarea unui flux de numerar liber de 307 milioane USD. În privinţa investiţiilor aflate în derulare, proiectul de polioli era finalizat în proporţie de peste 84% la sfârşitul T2. 

Segmentul Upstream 

Rezultatul EBITDA a ajuns la 336 milioane USD în T2, o valoare de exact trei ori mai mare decât acum un an, iar rezultatul S1 s-a situat la 645 milioane USD, adică echivalentul unei creşteri de 117% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, determinată de preţuri tot mai mari la petrol şi gaze.

Volumul producţiei de petrol şi gaze a scăzut uşor cu 5%, faţă de T1 2021, la 111,2 mii de barili echivalent petrol, datorită menţinerii valorilor înregistrate în Marea Britanie, a  scăderilor pe piața din UK şi ECE și reducerii drepturilor de producţie netă în ACG, afectată de preţurile mai mari la petrol. Upstream rămâne unul dintre segmentele care contribuie cel mai mult la generarea de numerar în cadrul Grupului, cu un flux de numerar liber simplificat în creştere faţă de anul precedent, precum şi faţă de trimestrul precedent, la 230 milioane USD în T2. 

Segmentul Consumer Services a atins o cifră record pentru rezultatul EBITDA în T2 2021, adică o creştere de 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 164 milioane USD. Performanţa excelentă a generat un flux de numerar liber solid, în valoare de 230 milioane USD în prima jumătate a anului, cu 50% mai mult decât acum un an.

Relaxarea restricţiilor şi a stărilor de alertă din pandemie în principalele ţări ECE în care este prezent MOL a avut un efect pozitiv asupra volumelor de vânzări şi a marjei non-fuel. Marja non-fuel a crescut cu 34% în T2, stimulată de performanţa solidă înregistrată de o gamă largă de categorii pe pieţele din Ungaria, România, Cehia și Slovacia. 

Volumul total al vânzărilor a crescut cu 25% faţă de anul trecut în T2 ca urmare a intensificării călătoriilor după relaxarea restricţiilor. În T2 2021, MOL împreună cu sucursala sa INA au convenit să achiziţioneze OMV Slovenia, inclusiv 120 de staţii de servicii şi operațiunile wholesale. Numărul staţiilor Fresh Corner a crescut la 1.008 în T2 de la 984 în T1 2021.

Segmentul Gas Midstream

În T2 EBITDA a scăzut cu 48%, ajungând la 23 milioane USD în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii veniturilor din tranzit şi a veniturilor reglementate ca o consecinţă a reducerii substanţiale a cererii pentru capacitate transfrontalieră şi servicii de transport. Volumele de transport intern au crescut cu 32% în T2 faţă de anul precedent, în timp ce volumele de transport la export (către Ucraina, România, Croaţia şi Slovacia) au scăzut considerabil, cu aproape 87%.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie de petrol şi gaze internaţională integrată şi independentă şi o companie de retail cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru dinamică formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2000 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor şi de 30 de ani în domeniul injecţiei de CO2. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări.

MOL se angajează să îşi transforme operaţiunile tradiţionale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon şi aspiră să devină neutru din punct de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală şi de Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.