Rezultatele primei operațiuni ROADPOL Truck&Bus din 2023

Circulația unui număr de 2.341 de camioane a fost întreruptă, din cauza încălcărilor grave a normelor rutiere, în timpul celei mai recente operațiuni ROADPOL Truck&Bus, desfășurată în perioada 13-19 februarie.

PHOTO: POLICIJA.S

Campania de aplicare la nivel european privind transportul comercial a prima dintre cele trei programate pentru anul acesta.

Activitate

De această dată, la operațiune au participat 24 de țări. Potrivit feedback-ului lor, au fost verificate 121.933 de camioane și 91.590 de autobuze. În această săptămână de control au fost constatate 51.468 de încălcări ale normelor rutiere (camioane: 46.498, autobuze: 4.970). De 2.341 de ori călătoria în continuare a trebuit să fie interzisă .

Nereguli

Rata de reclamații a fost de 22,11% pentru transportul de marfă și de 3,49% pentru autobuze. Pentru traficul de marfă, aceasta înseamnă că a fost constatată o încălcare la aproape 1 din 4 camioane verificate. „Acest lucru arată că traficul de marfă reprezintă un risc major pentru siguranța rutieră și că monitorizarea este încă necesară. Polițiștii europeni au un standard foarte înalt de pregătire în controlul traficului greu, ceea ce se reflectă în rata mare de reclamații“, a declarat secretarul grupului de lucru ROADPOL, Henk P. Jansen, de la Poliția Olandei. În cazul camioanelor, majoritatea neregulilor s-au constatat în domeniul depășirii timpului de conducere, setărilor sau manipulării tahografului, vitezei și infracțiunilor tehnice (inclusiv depășirea încărcăturii și nesiguranța ei). În cazul autobuzelor, cele mai multe încălcări au fost constatate în zona centurilor de siguranță și a altor sisteme de siguranță, viteză, depășire a timpului de conducere, setări tahograf și documente auto.

Substanțe interzise

De asemenea, au fost depistați 210 șoferi care conduceau sub influența alcoolului, precum și 80 de șoferi sub influența drogurilor. În 3.297 cazuri (3.110 camioane, 187 autobuze) au fost constatate defecțiuni tehnice grave. Au fost găsite cu încărcătură depășită 923 de camioane (< 12 tone), 655 de camioane (> 12 tone) și 37 de autobuze. De asemenea, asigurarea încărcăturii a fost insuficientă în cazul a 1.541 de camioane. „Rezultatul săptămânii de control arată că inspecțiile în zona traficului greu de mărfuri și a transportului de pasageri sunt în continuare o abordare importantă pentru îmbunătățirea siguranței în trafic.

Pe lângă pedepsirea încălcărilor, șoferii sunt informați prin discuții clarificatoare asupra pericolelor precum asigurarea insuficientă a încărcăturii, lipsa centurii de siguranță sau oboseala din cauza depășirii timpilor de conducere”, a mai spus Jansen.

Următoarea operațiune ROADPOL Truck & Bus va avea loc în perioada 8-14 mai 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.