ROADPOL, control la centura de siguranță: 90% creștere a abaterilor

O creștere de 90% a încălcării legislației rutiere prin nepurtarea centurii de siguranță a fost constatată în timpul celei mai recente operațiuni paneuropene ROADPOL, desfășurată, timp de o săptămână, în luna martie.

La controalele în trafic, Poliția Rutieră din 21 de state europene a verificat 1.054.086 vehicule și a depistat 95.908 abateri, față de 50.974 de încălcări de acest fel, anul trecut.   

Dar cum nu toate țările înregistrează încălcările în același mod (adulți/copii; scaune față/spate), anul acesta ROADPOL a înregistrat doar numărul total de abateri. 

Henk P. Jansen, secretarul Grupului de lucru operațional al ROADPOL din cadrul poliției olandeze: „Aceste cifre arată în mod clar cât de importante sunt siguranța rutieră și controalele privind centurile de siguranță, deoarece încă prea mulți șoferi și pasageri nu și-au pus centura de siguranță. Acestea au două funcții: asigură că rămâneți pe scaunul de mașină, astfel încât să nu fiți aruncat sau dezechilibrat atunci când mașina lovește apa, de exemplu. Centurile de siguranță vă împiedică, de asemenea, să vă izbiți de volan, de bord, de scaunele din față sau de parbriz, în cazul unei coliziuni. Airbagurile completează această siguranță, dar ele funcționează eficient doar dacă persoana rămâne pe scaun în cazul unei coliziuni. Așadar, da, este important să purtați centurile de siguranță. Centurile de siguranță salvează vieți, iar gravitatea consecințelor unui accident depinde adesea de faptul dacă s-a purtat sau nu centura de siguranță. Cu toate acestea, prea mulți automobiliști nu își pun centura de siguranță. Iar acest lucru este de o importanță absolută, deoarece centurile de siguranță reduc riscul de rănire mortală cu 37 până la 48%, în funcție de poziția în mașină. Efectul sistemelor de siguranță pentru copii este puțin mai mare, de 50%”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.