ROADPOL: Peste 39.500 de șoferi, prinși că utilizau telefonul la volan

Un număr de 39.504 șoferi au fost găsiți utilizând la volan dispozitive mobile portabile, în timpul celei mai recente acțiuni a ROADPOL de aplicare a legii în Europa.

Operațiunea denumită „Focus On The Road” („Focus pe șosea”) a fost efectuată, în octombrie, de membri ai Rețelei europene de poliție rutieră și a vizat utilizarea interzisă a telefoanelor mobile, a altor dispozitive tehnice și a altor forme de distragere a atenției.

Încălcări

Reglementările privind distragerea atenției în țările europene variază, dar în majoritatea acestora este interzisă utilizarea unui dispozitiv mobil fără echipament hands-free în timp ce conduceți. Poliția din țările participante a constatat 44.811 tipuri diferite de încălcări ale legislației. 39.504 șoferi au folosit telefonul mobil pentru a suna sau a trimite mesaje text, în timp ce conduceau, fără a deține un echipament hands-free. 113 șoferi și-au folosit dispozitivul ca sistem de navigație (tot fără echipament hands-free).

Utilizarea telefoanelor mobile a fost controlată, în timpul intervenției polițiștilor, și prin intermediul camerelor de luat vederi. Foto: POLITIE.NL

Totodată, 5.195 de conducători auto au fost prinși cu alte surse de distragere a atenției, cum sunt privitul la televizor sau pe DVD, cititul unui ziar sau mâncatul în timp ce conduceau. Aceasta din urmă este interzisă în Elveția și în Polonia pentru conducătorul auto în timp ce transportă unul sau mai mulți pasageri în vehicul.

Aplicarea legii

Datele furnizate de toți membrii ROADPOL arată în mod clar că distragerea atenției în traficul rutier este un fenomen în creștere rapidă și o cauză din ce în ce mai mare a coliziunilor rutiere din ultimii ani.

Comisarul-șef Jana Peleskova (sursă foto: ROADPOL)

„Într-un timp scurt, distragerea atenției a devenit una dintre cele mai frecvente cauze ale coliziunilor, în unele cazuri și țări chiar cea mai frecventă. Acesta este motivul pentru care continuăm operațiunea “Focus On The Road” și o considerăm una dintre cele mai importante din calendarul nostru de control. Și acesta este motivul pentru care în 2023, pentru prima dată, această operațiune se desfășoară separat și nu mai coincide cu alte campanii, cum ar fi Zilele siguranței ROADPOL și Săptămâna europeană a mobilității, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți”, a comentat președintele Grupului de lucru operațional al ROADPOL, comisarul-șef Jana Pelešková, reprezentant al Poliției din Republica Cehă. Potrivit acesteia, cifrele din ultima operațiune arată cât de importante sunt controalele privind distragerea atenției rutiere, deoarece, în mod clar, există încă prea mulți șoferi distrași de echipamentele tehnice, în loc să fie atenți la drum și la traficul rutier.

Fără centură de siguranță

În timpul operațiunii „Focus pe șosea”, polițiștii au constatat că 40.306 șoferi și pasageri nu au folosit centura de siguranță. În mai multe țări, în timpul operațiunii, șoferii au fost verificați și cu privire la consumul de alcool și droguri. În Țările de Jos, au fost depistați 422 de șoferi care se aflau sub influența alcoolului și 335 de șoferi care se aflau sub influența drogurilor, în unele cazuri în combinație cu alcoolul.

Următoarea operațiune, ROADPOL „Truck & Bus”, tocmai s-a încheiat, iar rezultatele vor fi anunțate în curând. Apoi, luna decembrie este luna planificată în mod tradițional pentru operațiunea „Alcool și droguri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.