ROADPOL: Peste 42.000 de șoferi, prinși în trafic cu telefonul în mână

Distragerea atenției în timpul conducerii este un fenomen care apare din ce în ce mai des. Un număr de 42.353 de șoferi au fost prinși, într-o acțiune ROADPOL, că utilizau un dispozitiv mobil fără un echipament hands-free în timp ce conduceau.

sursă foto: ROADPOL

Datele provin ca rezultat al operațiunii ROADPOL Focus On The Road desfășurate în mod tradițional în timpul campaniei emblematice anuale ROADPOL Safety Days.

Operațiunea

În perioada 16 – 22 septembrie, 13 țări au participat la această operațiune și au verificat utilizarea interzisă a telefoanelor mobile, a altor dispozitive tehnice și a altor forme de distragere a atenției. Reglementările privind distragerea atenției în țările europene variază, dar în majoritatea acestora este interzisă utilizarea unui telefon mobil fără echipament hands-free în timpul conducerii.

Poliția din țările participante a verificat, în total, peste 1.400.000 de conducători auto, în peste 33.000 de puncte de control, și a constatat 124.952 de tipuri diferite de încălcări ale legislației. Astfel, 42.353 de șoferi și-au folosit telefonul mobil pentru a suna sau a trimite mesaje, în timp ce conduceau, fără un echipament hands-free. Alți 284 de șoferi și-au folosit dispozitivul ca sistem de navigație (și fără echipament hands-free). În Țările de Jos, de exemplu, 1.324 de încălcări ale normelor rutiere au fost surprinse de polițiști și alte 3.360, de către noul instrument tehnic de aplicare MONO-cam. Dispozitivul recunoaște automat dacă un șofer ține un dispozitiv electronic în mână și face două fotografii. Pozele sunt întotdeauna verificate de doi polițiști.

Forme de distragere a atenției

Un număr mare de șoferi, 10.633, au fost prinși de alte forme de distragere a atenției, cum ar fi vizionarea la televizor/DVD, citirea unui ziar sau mâncarea în timpul conducerii (interzis șoferului în Elveția și Polonia în timpul transportului de pasageri).

Henk Jansen, de la Poliția Națională din Olanda (sursă foto: ROADPOL)

„Aceste cifre arată în mod clar cât de importante sunt controalele de distragere a atenției, deoarece sunt din ce în ce prea mulți șoferi distrași de echipamentele tehnice în loc să acorde atenție drumului. În ultimii ani, distragerea atenției în traficul rutier a devenit una dintre cele mai frecvente cauze ale coliziunilor. Motivul este că șoferii își supraestimează propriile abilități de conducere în timp ce folosesc un dispozitiv mobil și fac o evaluare greșită a situațiilor din trafic. Acest lucru duce la coliziuni grave în trafic”, a comentat secretarul grupului de lucru ROADPOL, Henk P. Jansen, de la Poliția din Țările de Jos.

Următoarea operațiune planificată ROADPOL este „Alcool și droguri”, în perioada 5-11 decembrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.