Rovinieta electronica, in vigoare de la 1 octombrie

 

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) introduce, de la 1 octombrie, rovinieta electronica, la acelea[i tarife cu autocolantele aplicate pe parbriz, care isi mentin valabilitatea pana la data expirarii. Soferii nu mai pot scapa fara sa plateasca, fiind verificati online in cateva secunde, iar amenzile sunt intre 250 si 4.500 lei, in functie de tipul vehiculului, iar despagubirile, intre 28 si 1.210 euro.

Tot de la 1 octombrie, CNADNR introduce si rovinieta valabila trei luni, aplicata la toate categoriile de vehicule, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. Initial, sistemul electronic de emitere si control al rovinietei trebuia sa intre in vigoare la 1 august, insa Guvernul a amanat operatiunea pana la 1 octombrie, din cauza numeroaselor contestatii la licitatia de selectare a firmei castigatoare. Compania de Autostrazi a selectat la inceputul anului consortiul Novensys Corporation/UTI Systems pentru a livra sistemul, valoarea contractului fiind de 35,96 milioane de lei, fara TVA.

Rovinieta poate fi cumparata de la orice subunitate CNADNR, de la benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom si OMV, de la oficiile Postei Romane, de la Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri Romani, dar si de la firmele de distributie Scalla, Speedy, Medina si Pasaj. Pentru achizitie, conducatorul auto ii comunica operatorului, pe propria raspundere, numarul masinii, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei. Operatorul introduce in calculator numarul autovehiculului, iar sistemul genereaza, automat, toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului, dar si numele proprietarului. Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau factura, daca solicita, in locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz. Plata este inregistrata automat in baza de date centrala CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice, Rutiere si Informatica) si este pastrata pe toata perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei se face automat, prin intermediul punctelor fixe unde sunt instalate sisteme de camere video, sau in trafic, de catre echipe de controlori. Camerele video inregistreaza numarul de inmatriculare al masinii, acesta se verifica in baza CESTRIN, iar daca numarul nu este gasit, se interogheaza baza de date a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, pentru identificarea contravenientului. Toate operatiunile au loc online, in doar cateva secunde. Odata identificat posesorul autoturismului filmat circuland fara rovinieta, i se intocmeste proces-verbal si i se trimite amenda, prin posta, la domiciliu.

Valoarea despagubirii:

– autoturisme – 28 de euro,

– vehiculele de marfa cu masa pana la 3,5 tone – 96 de euro

– camioanele cu masa intre 3,5-7,5 tone – 320 de euro

– camioanele cu masa intre 7,5 si 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri – 560 de euro

– camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe – 720 de euro

– vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe – 1.210 euro

Sumele provenite din despagubiri vor fi venituri extrabugetare ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si reprezinta o suma egala cu tariful pe un an, in functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila.

Valoarea amenzilor:

– autoturisme – intre 250 si 500 de lei

– vehiculele de marfa cu masa pana la 3,5 tone – intre 750 si 1.200 lei

– vehicule cu masa maxima de 7,5 tone si transport persoane cu maximum 23 de locuri pe scaune – intre 1.250 si 1.750 lei

– vehicule cu masa maxima de 12 tone si transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune – intre 1.750 si 2.250 lei

– vehicule cu masa mai mare de 12 tone si trei axe – intre 2.750 si 3.000 lei

– vehicule cu masa mai mare de 12 tone si patru axe – intre 3.000 si 4.000 lei

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.