Samsung va produce baterii cu stare solidă din 2027

Cu bateriile sale cu stare solidă, Samsung SDI își propune să atingă o densitate de energie de 900 Wh/l și consideră că este pe cale să înceapă producția de masă, în 2027.

foto: samsungsdi.com

Compania se referă în mod explicit la o „baterie cu stare solidă”, deci nu se referă la celulele bateriei cu electrolit semisolid, care sunt, uneori, numite și baterii cu stare solidă. Deși Samsung SDI și-a început producția-pilot pentru celulele cu stare solidă în urmă cu un an, nu anunțase un calendar pentru producția de masă. Cu 2027, există acum o declarație concretă pentru prima dată.

Cu toate acestea, Samsung SDI menționează doar densitatea de energie volumetrică de 900 Wh/l, dar nu și densitatea de energie gravimetrică, densitate care raportează greutatea la conținutul de energie. Afirmația conform căreia densitatea de energie a celulei în stare solidă este cu 40% mai mare decât cea a celulelor prismatice Samsung SDI aflate în prezent în producție nu specifică dacă această valoare se referă la greutate sau volum. Ceea ce este clar, însă, este că o densitate mai mare de energie poate duce fie la o autonomie mai mare, fie la baterii mai mici și mai ieftine, cu aceeași autonomie. În plus, celulele în stare solidă sunt semnificativ mai sigure, deoarece nu există electrolit lichid foarte inflamabil.

Pe lângă planul pentru producția de masă pentru bateriile cu stare solidă, Samsung SDI mai prezintă o gamă de tehnologii pentru baterii. De exemplu, se anunță un timp de încărcare de doar nouă minute pentru încărcare de la 8 la 80 la sută, dar tehnologia din spatele acestui lucru nu este de așteptat să fie gata pentru producția de serie până în 2026. Bateriile care să aibă o durată de viață de 20 de ani nu sunt așteptate să-și facă debutul mai devreme de 2029.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.