Schimburi comerciale româno-germane de aproape 40 mld. euro

Schimburile comerciale româno-germane s-au apropiat de 40 de miliarde de euro, în anul 2022, potrivit AHK România, care a prezentat rezultatele centralizate preluate de la Biroul Federal de Statistică al Germaniei, Destatis. 

Precizările transmise ZIUA CARGO:

Astfel, statistica relevă că schimburile comerciale între Germania și România se mențin pe o linie ascendentă, ajungând, anul trecut, la 37,5 mld. EUR. Față de anul 2021, volumul schimburilor comerciale a crescut cu 13,9%. Astfel, importurile din România au însumat 17,5 mld. EUR (+19,6%), în timp ce exporturile Germaniei către România au atins suma de 20 mld. EUR (+9,2%). Germania rămâne pe locul 1 în clasamentul partenerilor comerciali ai României, iar România pe locul 21 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei, potrivit Destatis. 

O evoluție bună a avut și comerțul cu Republica Moldova, care a crescut în 2022 cu 16,5% față de anul anterior, ajungând la 830 mil. EUR. Exporturile din Republica Moldova au însumat 537,2 mil. EUR (+20,6), iar importurile din Germania s-au ridicat la 292 mil. EUR (+9,7), conform Destatis. 

„Deși anul trecut a fost unul foarte solicitant din punct de vedere economic, companiile au reușit să își demonstreze reziliența, în ciuda crizei energetice, a creșterii prețurilor la produsele intermediare la materiile prime, în ciuda problemelor din lanțul de aprovizionare și a riscurilor geopolitice crescute. Cu un volum al schimburilor comerciale care se apropie de 40 mld. EUR, comerțul bilateral între Germania și România a atins în anul aniversar al AHK România o nouă dimensiune. Suntem foarte mulțumiți de această evoluție și dorim să promovăm în continuare această poveste de succes bilaterală. Prin poziția sa geografică, România oferă condiții foarte bune în acest sens”, spune Sebastian Metz, director general și membru în Consiliul Director al AHK România. 

Despre AHK România

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără peste 560 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană. 

De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova. Dorim astfel să intensificăm relațiile de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania și să contribuim semnificativ la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Laitmotivul anului 2023 pentru AHK România: Strengthening Partnerships – Turn Challenges into Opportunities

Parteneriatele puternice reprezintă fundamentul pentru a face față provocărilor actuale și viitoare. Gândirea și acțiunile îndreptate către formarea de parteneriate între companii, mediul politic, societate și educație sunt mai importante ca niciodată. În acest context, am ales pentru acest an ca laitmotiv „Strengthening Partnerships”. În cadrul parteneriatelor, însoțim transformarea în modele de afaceri durabile și sprijinim în mod activ investițiile în educație, sănătate, știință și noi tehnologii. Pentru a atinge aceste obiective ambițioase, trebuie să colaborăm mai strâns ca niciodată și să gândim în aceeași direcție. În cadrul unor Strengthened Partnerships vom transforma Challenges into Opportunities

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.