Securitatea datelor: Atenție la tehnologiile folosite de angajați!

Trei sferturi dintre angajați vor folosi, în următorii trei ani, tehnologii care nu vor fi vizibile departamentelor de IT, iar riscurile de atacuri cibernetice cresc exponențial, potrivit experților Camerei de Comerț Elveția-România (CCE-R).

Securitatea datelor din companii trebuie să devină o preocupare a angajaților de la orice nivel din organizație, și nu doar a celor din departamentele de IT.

Liderii din companii se pregătesc de atacuri cibernetice tot mai sofisticate, pe măsură ce inteligența artificială generativă este adoptată la scară largă în organizații.

Companiile se confruntă cu riscuri de securitate cibernetică fără precedent, în contextul în care noile tehnologii evoluează rapid, iar atacatorii își diversifică metodele de fraudă online, arată concluziile evenimentului „The Code of Trust: Safeguarding Businesses in the Era of Emerging Technologies”, organizat în București, în 14 mai, de CCE-R în parteneriat cu Team Extension, Swiss Webacademy, Mindit.io și Rerat.

„Securitatea datelor din companii trebuie să devină o preocupare a angajaților de la orice nivel din organizație, și nu doar a celor din departamentele de IT. Până în 2027, 75% dintre angajați vor cumpăra, folosi sau chiar vor crea tehnologii care nu vor fi vizibile în fața departamentului de IT, potrivit unui studiu Gartner. Procentul era de 41% în 2022. Asta înseamnă că riscurile de atacuri cibernetice cresc cu un ritm foarte accelerat, iar eforturile de educare și de creștere a conștientizării asupra acestor pericole trebuie să fie consistente atât din partea mediului public, cât și din partea mediului privat”, a declarat Moe Jame, CEO al companiei IT Team Extension și co-lider al grupului de lucru IT& Cybersecurity din cadrul CCE-R. 

Dintre companiile de la nivel global,29% au raportat că au fost afectate material de un incident cibernetic, în ultimele 12 luni, conform unui raport lansat, în ianuarie 2024, de World Economic Forum la Davos. Cele mai afectate organizații vor fi întreprinderile mici și mijlocii (IMM), care nu acordă la fel de multă atenție prevenției și care nu investesc la fel de mult în soluții de securitate cibernetică și în educarea angajaților. 

„Companiile se grăbesc să adopte cele mai noi tehnologii, pentru a nu rămâne în urmă față de competitori, și tot mai mulți lideri din organizații iau în calcul capacitatea organizației de a face față unor atacuri cibernetice mai sofisticate. Progresele în ceea ce privește metodele și abilitățile adversarilor (phishing, malware, deepfakes) reprezintă cel mai îngrijorător impact al AI-ului generativ pentru 50% dintre liderii care au răspuns sondajului World Economic Forum”, a declarat Daniela Chrzanovski, directorul general al centrului de training și servicii IT Swiss Webacademy și co-lider al grupului de IT& Cybersecurity în cadrul CCE-R.

Grupul de lucru și-a propus ca, în următorii ani, să își dedice eforturile în vederea creșterii notorietății în ceea ce privește modul în care noile tehnologii evoluează și a metodelor prin care companiile își pot reduce riscurile de securitate cibernetică.

Camera de Comerţ Elveţia-România (CCE-R) este o asociație non-profit cu o istorie de 22 de ani în România, care are ca scop facilitarea relațiilor de afaceri între investitorii elvețieni și cei români și de a oferi informații economice și consultanță companiilor interesate să dezvolte afaceri în cele două țări. 

În 2024, CCE-R a ajuns la un număr de peste 115 de companii membre care au peste 18.000 de angajați în România.

Susținută de Ambasada Elveției în România, CCE-R a devenit în ultimele două decenii jucătorul principal al relațiilor economice româno-elvețiene și a construit 10 grupuri de lucru menite să vină în sprijinul membrilor Camerei, dar și a comunităților în care aceștia activează.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.