STB a acoperit greva de avertisment de la metrou

Societatea de Transport Bucureşti (fostă RATB) a acoperit cu vehiculele sale în dimineața de 15 noiembrie, între orele 4.00 – 6.00 cât a durat greva de avertisment de la metrou, traseele de tramvai, troleibuz şi autobuz, astfel încât să fie asigurat serviciului public de transport la nivelul Capitalei.

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Anunțul STB către bucureșteni a fost făcut încă din seara de 14 noiembrie.

Sindicaliștii de la Metrorex amenință însă că, după greva de avertisment, va urma greva generală, ce va fi declanșată în 20 sau 21 noiembrie, între orele 4.00 și 16.00.

Acceptarea majorărilor salariale cerute de sindicaliştii de la Metrou, care au delanşat conflictul de muncă, ar duce la o creştere a preţului biletului la 4 lei, de la 2,5 lei pentru o călătorie, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Şova. „Aşa ceva nu poate fi acceptat”, a spus ministrul.

Lucian Șova îi acuză pe liderii sindicali de interese proprii: “Vreau să știe toată lumea că metroul din București nu a fost construit pentru bunăstarea liderilor sindicali, care de mai bine de 20 de ani negociază în numele angajaților având în vedere propriile interese. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care comercianții din stațiile de metrou le au de mai bine de 15 ani”.
Ministrul Transporturilor a arătat că negocierile cu sindicatele au început în urmă cu opt luni, că principala revendicare a fost majorarea salariilor cu 42% și că sindicaliștii nu au acceptat niciun fel de reducere a acestui procent pe care îl cer.
Şova reclamă în special că liderul sindical Ion Rădoi le vinde sindicaliştilor iluzii. O asemenea creştere salarială este ilegală, susţine Şova, pentru că ar trebui corelată cu creşterea productivităţii.
El i-a avertizat pe sindicalişti că fiecare oră care trece fără a fi semnat contractul colectiv de muncă înseamnă o scădere de un procent din majorările salariale convenite.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.