Subvențiile pentru STB, majorate cu 200 milioane lei

Subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la transportul în comun efectuat de Societatea de Transport București (STB, fosta RATB) au fost majorate cu 200 de milioane de lei, la 764 de milioane de lei, la rectificarea bugetului Capitalei, aprobată de CGMB în 30 octombrie.

Banii au fost luați inclusiv de la STB (fostă RATB) – al cărei buget s-a redus cu 6,1 milioane de lei de la proiectele de instalare a sistemelor de informare a călătorilor în staţii, pe peroanele liniei de tramvai 41 -, dar și de la alte proiecte, care oricum nu ar fi fost demarate anul acesta. Astfel, de la Administrația Străzilor – instituție desființată de CGMB într-o ședință anterioară –  au fost tăiați 136 de milioane de lei. Banii fuseseră prevăzuți pentru modernizarea Pieţei Eroii Revoluţiei şi realizarea pasajului pietonal (proiect redus cu 7 milioane de lei, ajungând la un milion de lei), de la străpungerea B-dului Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu (redus cu 6,6 milioane de lei, ajungând la 13,4 milioane de lei), de la penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti-Piteşti (redus cu 13 milioane de lei, ajungând la 70 de milioane de lei), de la supralărgirea Şoselei Pipera, reabilitarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai de pe B-dul Liviu Rebreanu, B-dul Aerogării, Şos. Pantelimon, Şos. Iancului, dar și de la supralărgirea străzii Fabrica de Glucoză etc. 

Bani au fost tăiați și de la implementarea sistemului de transport cu bicicleta în zona centrală (al cărei buget s-a diminuat cu 12 milioane de lei), precum și de la capitolul reducerii poluării, de unde s-au tăiat 24 de milioane de lei, de la proiecte privind soluţii anti-praf (în minus cu 2,3 milioane de lei),  actualizarea registrului spaţiilor verzi (mai puţin cu 5,8 milioane de lei) și de la  elaborarea documentaţiei tehnice pentru înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie în cadrul proiectului Centura Verde a Capitalei (mai puţin cu 2,7 milioane de lei).

De asemenea, creditele bugetare prevăzute pentru colectarea, tratarea şi distrugerea deşeurilor au fost reduse cu 3,8 milioane de lei, ajungând la 1 milion de lei, însă creditele de angajament vor creşte cu 5 milioane de lei. S-au tăiat și 2,7 milioane de lei de la bugetul alocat achiziţionării serviciilor de asistenţă tehnică pentru pregătirea proiectului privind instalaţia de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor.

Totodată, s-au luat 62,1 milioane de lei din cei 67 de milioane de lei prevăzuţi în acest an pentru reabilitarea a 31,6 km din sistemul de termoficare.

50 de senzori seismici

CGMB a mai aprobat achiziţionarea a 50 de senzori seismici. Primarul general, Gabriela Firea, a făcut următoarele precizări la începutul şedinţei CGMB: „Nu se taie de la consolidări pentru a se da bani la alte capitole. Este vorba despre o redistribuire în cadrul creditelor din interiorul exerciţiilor bugetare. Concret, pentru că s-a spus fals că se taie bani de la consolidări, este vorba despre o sumă care nu poate fi cheltuită până la sfârşitul anului. Şi atunci ori ţinem banii blocaţi, ori facem ceva util, să achiziţionăm 50 de senzori seismici, cei mai performanţi. Am primit deja aprobare de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.